Paaiškėjo, jog šiuo raupų virusu amerikietis užsikrėtė lytiškai santykiaudamas su neseniai nuo šios ligos pasiskiepijusiu asmeniu, skelbia livescience.com.

Skelbiama, jog raupais nuo pasiskiepijusiojo apsikrėtęs vyras lytinių santykių metu virusą vėliau perdavė dar vienam nepasiskiepijusiam asmeniui.

Skiepuose nuo raupų naudojamas gyvybingas karvių raupų virusas – gana panašus į tikruosius raupus, tačiau minėtosios ligos jis nesukelia. Nuo 1972 metų Amerikoje nuo raupų masiškai nebeskiepijama, nes liga buvo išnaikinta. Tačiau 2002 metais vakcinavimas nuo raupų buvo atnaujintas – nuo raupų, Amerikos gynybos departamento pageidavimu, buvo pradėtas skiepyti karinis personalas ir jam dirbantys civiliai.

Vakcinai naudojamas gyvybingas virusas, todėl paskiepyti žmonės gali pajusti ligos simptomus, virusą lygiai taip pat galima perduoti kitiems žmonėms. Asmenys gali užsikrėsti karvių raupais, jeigu artimai bendrauja su neseniai pasiskiepijusiu asmeniu, turėjo sąlytį su virusu užkrėstais rūbais ar lankėsi skiepijimo vietoje.

Karvių raupai pasireiškia tokiais simptomais kaip bėrimas, karščiavimas, galvos ir viso kūno skausmai.

Nuo 2002 metų užfiksuota 115 karvių raupų viruso perdavimo atveju (virusą neskiepytiems asmenims perdavė skiepytieji). Dažniausiai liga perduodama lytiniu santykiu metu arba iš motinos vaikui. Taip pat užfiksuoti keli atvejai, kai liga buvo užkrėsta sporto klube.
Šis atvejis – pirmasis toks, kai sekso metu karvių raupų virusas perduodamas trečiajam asmeniui, tvirtina specialistai.

Pirmasis vyras karvių raupais apsikrėtė besimylėdamas su neseniai pasiskiepijusiu asmeniu, deramai nepridengusiu skiepų vietos. Karvių raupais apsikrėtusį vyrą išbėrė išangės zonoje, bėrimas atsirado ir ant viršutinės lūpos, jis pradėjo karščiuoti, jautė silpnumą, jį pykino. Kai sergantis asmuo pasimylėjo su dar kitu žmogumi, pastarasis taip pat susirgo karvių raupais (jam pasireiškė bėrimas lytinių organų srityje ir ant dilbio).

Abu karvių raupais susirgę vyrai buvo gydomi antikūniais, gautais iš nuo ligos paskiepytų asmenų, kurie aktyviai kovoja su infekcija. Vyrai pasveiko per kelias savaites. Neskiepyti amerikiečiai buvo užsikrėtę karvių raupų virusu, tad dabar jie atsparūs raupams, teigia mokslininkė Rachael Joseph.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (269)