Lazdijiečiai pasipiktinę, jog ligoninės personalas nakčiai nakvynei priėmė neblaivią, tačiau jokių sveikatos sutrikimų neturinčią, vietos degalinėje siautėjusią Šiaulių rajono gyventoją, tačiau jau sekančios dienos rytą su lūžusiais dilbio kaulais iš mokyklos mažametį sūnų į tą pačią ligoninę atsivežusi lazdijietė buvusi išvyta lauk: esą ligoninės Priėmimo skyriuje teikiama tik būtinoji pagalba, o šis atvejis – šeimos gydytojo darbo kompetencijoje.

„Kas pas mus šiandien svarbiau – iš skausmo klykiantis mažametis, mokykloje susilaužęs ranką, ar užsienin dirbti važiavusi girta moteris? Štai čia yra principinis klausimas – kas šiandien Lietuvoje yra prioritetas? Visa kita – antraeiliai dalykai“, – klausimu į klausimą, kuo papiktino Lazdijų ligoninės medikų elgesys, atsakė lazdijietė Vilma Apanavičienė, susižeidusio pirmaklasio motina.

Apnakvydino skubios pagalbos palatoje

Blaivybe garsėjančio Naisių miestelio (Šiaulių rajono savivaldybė) gyventoja 52 metų R., vykdama su bendraminčiais uždarbiauti mikroautobusu į Angliją, kelionės per Lietuvą metu tiek prisigėrė alkoholio, kad Lazdijų mieste esančioje degalinėje susimušė su bendrakeleivėmis ir vienos iš jų buvo išmesta iš autobuso.

Degalinės Lazdijų pakraštyje operatorius Romas Želnia neslepia, kad neretai mikroautobusais į užsienį dirbti vykstantys lietuviai savo elgesiu sukelia problemų.
Mikroautobusas nuvažiavo Lenkijos link, palikęs degalinėje besiskeryčiojančią moterį likimo valiai.
Sutrikęs degalinės operatorius neblaiviai naktinei viešniai iškvietė bendrosios pagalbos telefonu pagalbą, o į degalinę atvykusi Alytaus rajono savivaldybės greitosios medicinos pagalbos felčerių brigada neblaivią naisiškę nuvežė į Lazdijų ligoninės Priėmimo skyrių.

„Mūsų degalinė populiari tarp važiuojančių dirbti į užsienį lietuvių. Čia mikroautobusai sustoja, pilasi degalų, žmonės perka cigaretes, ne paslaptis, ir alkoholį. Nemažai jų jau atvyksta gerokai išgėrę. Visko būna. Būna, kad ir raminti tenka, ir policiją kviesti“, - neslėpė degalinės darbuotojas R.Želnia.

„Tai yra didžiulė problema: greitoji veža mums neblaivius asmenis iš visur, kur juos randa, kartais net piktybiškai, nors jie, išskyrus girtumo faktą, jokių sveikatos sutrikimų neturi. Mes kvietėme policiją, kad išsivežtų tą moterį po mūsų daktarės apžiūros pas save, nes mes juk nesame viešbutis. Tačiau Lazdijų policija pasakė, kad jie neteikia blaivyklos paslaugų“, - piktinosi Lazdijų ligoninės vyr. gydytojas Vitas Šimkonis.

Įstaigos vadovas žurnalistei guodėsi išsakęs apie šią problemą pačiam Lazdijų rajono savivaldybės merui Artūrui Margeliui.

Sužinojęs, kad jo įstaigos medikams pacientė turi pretenzijų, Lazdijų ligoninės vyr. gydytojas V.Šimkonis tą pačią dieną išėjo atostogų.
„Mums už tokių ligonių apžiūrėjimą nei stacionarizavimą Valstybinė ligonių kasa nemoka. Reiškia, darome, kaip katalikai, paslaugą savo įstaigos sąskaita, kaip sakyti, remiamės žmogiškumo faktoriumi. Juk neišmesi į gatvę! Štai minėtoji moteris, kai mes informavome, jog išsivežti ją turės policija, griuvo lauke, aikštelėje ant grindinio, pasitiesė savo drabužius ir sako – miegosiu čia, o kas man neleis. Teko įsileisti vidun ir paguldyti į palatą, visgi žmogus – o jei kas būtų nutikę jai, kas tuomet būtų likę kaltais?“ - sakė V.Šimkonis.

Lazdijų rajone vienintelė buvusi išblaivinimo paslaugas teikianti įstaiga uždaryta prieš daugiau nei 15 metų.

Kalbinta Lazdijų ligoninės Priėmimo skyriaus vyriausioji slaugytoja Rasa Jarmalienė neslėpė, kad rytą atėjusį į budėjimą ji naktinei viešniai net kavos puodelį pasiūlė: „Pagailo man jos. Išsiblaivė, gailėjosi dėl poelgio, pergyveno. Sakė, kad piniginėje teturi 2 eurus ir 20 zlotų (apie 5 eurai – aut. past.), visa manta išvažiavo su mikroautobusu į Angliją“.

Išprašė iš skyriaus

Tačiau vos po poros valandų tų pačių ligoninės Priėmimo medikų geraširdiškumas ir katalikiška užuojauta išgaravo tarsi kamparas operacinėje.

Gydymo grimasos Lazdijų ligoninėje
„Apie pusę dešimtos ryto man paskambino iš sūnaus mokyklos, kad vaikas susižalojo per pertrauką. Sakė, kad reikalinga medikų apžiūra, todėl būtina dalyvauti tėvams. Iš karto nuvažiavome su vyru į Lazdijų miesto darželį – mokyklą „Kregždutė“, kur mano sūnus mokosi pirmoje klasėje. Vaikas per pertrauką susistumdė su bendraklasiais ir griūdamas susilaužė ranką. Kai atvykau, jis klykė iš skausmo, ranka buvo persikreipusi, matėsi didžiuliai guzai ant dilbio, kaip vėliau paaiškėjo, ten buvo lūžio vietos – lūžo abu dilbio kaulai“, - pasakojo pirmoko mama V.Apanavičienė.

Lazdijietė teigia griebusi atžalą glėbin ir savo automobiliu nuvežę į Lazdijų ligoninės Priėmimo skyrių.

„O kur kitur vežti, gi už kelių šimtų metų nuo mokyklos ligoninė?! Nelaukėme greitosios, vežėme patys“, - sakė moteris.

Tačiau ligoninės Priėmimo skyriuje Apanavičius ištiko šokas. Su verkiančiu iš skausmo vaiku šeima buvusi išprašyta lauk, esą skyriuje teikiama tik būtinoji ir skubi pagalba, o mažamečio rankos lūžis – šeimos gydytojo kompetencija.

Lazdijų pakraštyje esanti degalinė yra itin populiari tarp vykstančiųjų uždarbiauti į užsienį lietuvių.
„Sakė, kad jeigu būtų buvę po darbo valandų, būtų priėmę, o darbo valandomis esą turi priimti šeimos gydytojas. Visa laimė, kad šeimos gydytojo kabinetas – tame pačiame ligoninės kieme, tačiau ir ten pusvalandį buvome siuntinėjami iš registratūros pas šeimos gydytoją, iš ten su siuntimu – pas chirurgą, iš jo su siuntimu – į tos pačios Lazdijų ligoninės ambulatorijos registratūrą, iš ten – į ligoninės Rentgeno kabinetą, tada sulaukėme padarytos lūžusios rankos rentgeno nuotraukų aprašo, su juo ir klykiančiu vaiku – atgal į savo polikliniką pas chirurgą, tas pažiūrėjęs konstatavo lūžius, mobilizavo ranką į laikinąjį gipso įtvarą ir išrašė siuntimą į Alytaus ligoninę, nes Lazdijų rajone nėra vaikų traumatologo.

Savo automobiliu verkiantį vaiką nusivežėme 50 kilometrų iki Alytaus, ten – iš naujo Priėmimo skyrius, stacionarizavimas į Traumatologijos skyrių ir keletas valandų operacinėje. Laukia ilgas gydymas“, - pasakojo septynmečio mama.

Moteris neslepia, kad kreipėsi pagalbos į teisininkus ir Lazdijų ligoninės medikų atsisakymą suteikti paslaugą mažamečiui skųs Medicinos audito tarnybai.

Vos sužinojęs, kad jo vadovaujamos įstaigos personalu žurnalistei pasiskundė susižeidusio mažamečio tėvai, Lazdijų ligoninės gydytojas V.Šimkonis vietoj situacijos komentaro per pavaldinius informavo esąs atostogose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (564)