„Mes tikrai nesame linkę eiti į viešumą. Kadangi bet koks pokalbis su direktoriumi vykdavo tik tada, kai jau būdavo pateikiami skundai į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM)“, – LNK žinioms sakė Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės (RVPL) sveikatos apsaugos darbuotojų profesinės sąjungos valdybos narė Aurelija Vaitkevičienė.

Profsąjunga skundžiasi ne tik administracijos abejingumu. Sako, kad daugiau negu pusšimtis RVPL išėjo neapsikentę dėl darbo sąlygų: kas į privačias klinikas, o kas – be jokio atsarginio plano.

„Visai neseniai išėjo į niekur mūsų labai patyrusi psichologė, kuri dirbo daugiau nei 30 metų. Taip pat išėjo viena iš skyrių vadovių, kuri dirbo daugiau negu 20 metų“, – pasakojo A. Vaitkevičienė.

Atnaujinto 7-ojo Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės (RVPL) skyriaus atidarymas

Seimo sveikatos reikalų komiteto narys Aurelijus Veryga situaciją įvertino taip: „Vyksta toks dalykas, kurį aš matau ir švietimo sistemoje, tai – migracija į privatų sektorių“.

RVPL direktorius profesorius Arūnas Germanavičius tikino, kad problema yra ne tokio masto, kaip kelia profsąjungos.

Medikai sako, kad ligoninėje darbo krūvis per didelis. Į gydymo įstaigą suvežami sudėtingiausi pacientai iš visos Lietuvos, o darbuotojus kamuoja perdegimas, slegia prasta psichologinė atmosfera.

„42 lovas turintis skyrius turi du gydytojus, jeigu pilnai užpildytas skyrius. Aišku, taip būna retokai, bet jeigu yra 35, tai po kiek pacientų tenka žmogui?“ – siūlė paskaičiuoti A. Vaitkevičienė.

O jeigu vienas iš dviejų suserga arba atostogauja, tai likusiam tenka dirbti dvigubai.

Savo ruožtu ligoninės vadovas tragedijos iš to nedaro ir tikina, kad tokia situacija buvo, tačiau tik viename skyriuje ir tik laikinai.

„Taip. Išėjo skyriaus vedėja ir ji išsivedė dar keletą savo darbuotojų į tą kitą įstaigą. Taip, mes turėjome skubiai spręsti šitą situaciją ir prašyti kitų gydytojų, kurie laikinai pavadavo. Beje, noriu pabrėžti, kad už visus pavadavimus mes atsiskaitėme su gydytojais, mokėdami 30 proc. priedą, skaičiuojant nuo vidutinio mėnesinio atlyginimo“, – paaiškino A. Germanavičius.

Arūnas Germanavičius

Sako, kad iš 68 darbuotojų išėjo tik 55 gydytojai ir 2 skyriaus vedėjai.

Nesutinka ir dėl psichologinės darbuotojų būklės. Esą, palyginti su pandemija, situacija pastaruoju metu ligoninėje taisėsi.

„Psichologinio mikroklimato vertinimai yra geresni ir laukiame dabar, kada bus pradėtas kitas įvertinimas. Tada turėsime rezultatus ir galėsime atsakyti“, – sakė A. Germanavičius.

Nors SAM tikina, kad anksčiau apie RVPL problemas niekada negirdėjo.

„Iki šiol tokie faktai nebuvo žinomi ministerijai. Praeitais metais metų pradžioje darėme ataskaitų apie įstaigų krūvį suvestines. Šita įstaiga niekuo neišsiskyrė pagal darbuotojų krūvius nuo kitų įstaigų“, – teigė SAM Psichikos sveikatos skyriaus patarėja Marija Oleškevičienė.

Apie sudėtingą situaciją ligoninėje Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas tikino žinojęs jau anksčiau.

Antanas Matulas

„Keista, kad tas pats įstaigos vadovas, profesorius prieš kokius 6–7 metus varstė komitetų ir mano duris, vardijo problemas įstaigoje, kaip nesiskaito su žmonėmis ir kaip žmonės neturi informacijos apie tai, kas vyksta įstaigoje ir pan.“, – prisiminė A. Matulas.

Profesorius A. Germanavičius patikino: „Tai ne gydytojai bėga. Tai yra normali darbuotojų kaita. Per 2022 metus buvo dar didesnė darbuotojų kaita ir tai yra įprasta sveikatos sektoriuje“.

Tačiau A. Matulas sakė apie A. Germanavičių: „Buvo išdėstęs tokius gerus siekius, kaip reikia demokratijos, kaip reikia įtraukti kolektyvą į valdymą ir pan. Atrodo, kad ant to paties ir paslydo“.

SAM gavusi darbuotojų skundą, tačiau nori patikrinti darbuotojų skaičius, mat normali darbuotojų kaita per metus gydymo įstaigoje turėtų siekti 7 proc., o čia išeina jau 11 proc.

„Preliminariais vertinimais šiuo metu buvo atleisti jau 68 darbuotojai, priimti 93. Ta informacija tikslinama“, – sakė M. Oleškevičienė.

Tačiau profsąjungos pyksta ir dėl darbo užmokesčių: pacientai – itin sudėtingi. Dalis apskritai atsisako gydytis. Juos sunku suvaldyti.

„Rizikuoja savo fiziniu saugumu, bet priedų negauna. Mūsų kolegos, tarkime dirbdami Vasaros gatvėje, priedus gauna, mes negauname“, – kalbėjo A. Vaitkevičienė.

O ar priedai darbuotojams priklauso, administracija esą slepia.

„Įvertinus profesinę riziką, gali būti, kad didžiajai daliai šitų skyrių priklausytų 15 proc. papildomas priedas prie gaunamos algos“, – mano A. Vaitkevičienė.

Aurelijus Veryga

A. Veryga sakė: „Sistemos vadybininkai, administratoriai turėtų ieškoti būdų, kaip žmones motyvuoti likti viešame sektoriuje. Nes, jeigu be jo liksime, privatus nusirinks uogeles“.

O tada gydymą įpirks ne visi.

„Jeigu ta patologija yra sena ir tikrai komplikuota, jie nebus turtingieji pacientai ir gali taip atsitikti, kad grįšime į laikus, kai buvo špitolės ir, kad tam tikrų sveikatos priežiūros paslaugų teikimas bus tik kažkokių labdaringų organizacijų reikalas“, – prognozavo A. Veryga.

Vilniaus psichiatrijos ligoninė – ne pirmoji, iš kurios šiais metais pasitraukė būrys specialistų. Pastaruoju metu dešimtys darbuotojų paliko Zarasų ir Raseinių ligonines. Beveik pusšimtis išėjo ir iš Vilniaus Centro poliklinikos.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia: