Šią medikų iniciatyvą aktyviai remia didžiausias degalinių tinklas Lietuvoje „Circle K“ įgyvendindamas paramos akciją „Lemiama valanda“. Už paramos akcijos metu surinktas lėšas šiemet karo medikams tikimasi paruošti ir perduoti dar apie 20 transporto priemonių, didesnio pravažumo visureigių, perdarytų į greitosios medicininės pagalbos automobilius.

„Karo medikams labai reikia automobilių, su kuriais galima kuo greičiau išvežti sužeistus karius ar civilius iš fronto linijų: šis poreikis nekinta nuo pat karo pradžios. Būtent evakuacijai geriausiai tinka visureigiai. Medikams dažniausiai tenka važiuoti miško takeliais, kadangi manevruojant pagrindiniais miestų keliais kyla rizika būti pastebėtam priešo arba patekti į apšaudymą. Negana to, net ir asfaltuoti keliai šalia fronto linijos tampa sunkiai pravažiuojami, nes jie dažnai nukenčia nuo intensyvių apšaudymų“, – dalinasi LARD valdybos narys, gydytojas anesteziologas-reanimatologas Rokas Tamošauskas.

Iki šiol Lietuvos anesteziologų draugijos paramos fondas Ukrainos karo medikų kuopai jau pristatė 21 evakuacijos visureigį – greitosios pagalbos automobilį, o kartu su jais ir Lietuvoje pasiūtų minkštųjų neštuvų, autonomiškai šildančių antklodžių, krūtinės ląstos drenažui reikalingų vožtuvų, kraujo perpylimo sistemų, termo rūbų komplektų, vaistų, tvarsčių bei kitų priemonių. Per praėjusiais metais vykusią paramos akciją „Lemtinga valanda“ buvo surinkta 106 tūkst., dar 100 tūkst. sumą „Circle K“ LARD fondui skyrė pačioje akcijos pradžioje.

„Visų mūsų parama svarbi ne tik antrus metus nuo Rusijos karo Ukrainą ginantiems kariams, bet ir civiliams, taip pat dėl kiekvieno sužeistojo be paliovos kovojantiems vietos medikams. Jie kiekvieną dieną deda milžiniškas pastangas ir net rizikuoja, kad sužeisti kariai ar civiliai neretai net ir labai sudėtingomis sąlygomis gautų skubią reikiamą medicininę pagalbą, būtų saugiai evakuoti iš pavojingų zonų – karo fronte kritiškai svarbi tampa pirmoji valanda ar minutė“, – sako viceprezidentas Baltijos šalims Skirmantas Mačiukas.

Pirmosios minutės karo medikams – kertinės

Akcijos pavadinimu „Lemiama valanda“ fronte apibūdinama pirmoji ir svarbiausioji valanda po rimto sužeidimo. Per ją suteiktos pagalbos kokybė dažnai nulemia, ar sužeistasis išgyvens, ar ne, kokie bus sužeidimo liekamieji reiškiniai.

„Tačiau mūsų ir Ukrainos karo lauke dirbančių medikų patirtys rodo, jog valanda dažnai yra pernelyg ilgas laikas kvalifikuotai medicinos pagalbai suteikti, pavyzdžiui vidiniam kraujavimui sustabdyti. Tikslas – suteikti pagalbą sužeistajam per pirmąsias 20 minučių. Ukrainos medikų darbo sąlygos karo fronte itin sudėtingos ir pavojingos. Tad mūsų tikslas suteikti padidinto pravažumo automobilius, kad bekele galėtų pasiekti sužeistuosius, taip pat, kad jie būtų aprūpinti ir būtina medicinine įranga“, – paramos akcijos tikslu dalinasi gydytojas-anesteziologas, reanimatologas Rokas Tamošauskas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją