Kaip Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centrui (ULAC) pranešė Vilniaus visuomenės sveikatos centras, šių metų kovo 2-30 dienomis sutuoktinių pora keliavo po Indiją, kur, tikėtina, užsikrėtė paratifu A.

Kelionės metu vilniečiai gyveno viešbutyje, namelyje prie Indijos vandenyno, maitinosi įvairiose vietose, gėrė fasuotą vandenį, tačiau dantims valyti naudojo vietinių vandentiekių vandenį, maudėsi vandenyne.
Pirmuosius ligos požymius ligoniai pajuto po kelių dienų grįžę namo, o į ligoninę atsigulė balandžio 14-ąją. Čia laboratoriniais tyrimais jiems patvirtinta ligos diagnozė.

Vidurių šiltinė ir paratifas - ūmios infekcinės ligos, kurias sukelia Salmonella Typhi ir Paratyphi bakterijos. Šių ligų požymiai yra panašūs: karščiavimas, galvos, pilvo, raumenų skausmai, vidurių užkietėjimas arba viduriavimas, apetito stoka, odos išbėrimas, tačiau, anot ULAC, paratifo klinikiniai požymiai būna ne taip išreikšti.

Slaptasis ligos laikotarpis gali užtrukti nuo 6 iki 30 dienų ir jis priklauso nuo suvalgytų bakterijų kiekio. Negydant, vidurių šiltinė gali komplikuotis žarnų prakiurimu.

Vidurių šiltinės ir paratifų infekcijos šaltinis yra žmogus. Paprastai šiomis infekcijomis užsikrečiama per maistą ar vandenį, užterštą sergančiųjų asmenų ar lėtinių bakterijų nešiotojų išmatomis.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kasmet pasaulyje užregistruojama apie 22 milijonai vidurių šiltinės ir apie 6 milijonai paratifų atvejų. Vidutiniškai kasmet apie 200 tūkstančių miršta nuo vidurių šiltinės. Dažniau šios infekcijos paplitusios šilto klimato šalyse - Azijoje, Afrikoje, Lotynų Amerikoje.

Per pastaruosius dešimt metų Lietuvoje užregistruoti keturi vietiniai paratifų atvejai - po vieną atvejį 2008 ir 2009 metais ir du atvejai 2006 metais. Per tą patį laikotarpį Lietuvoje buvo užregistruoti 29 vidurių šiltinės atvejai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją