ES nuosekliai dirba, kad paremtų valstybes nares kovoje su vėžiu, visų pirma pasitelkdama mokslinius tyrimus ir inovacijas. Šiais specialiais ES kovos su vėžiu misijos pristatymais bus didinamas visuomenės informuotumas apie daugelį gąsdinančius vėžinius susirgimus, jų prevenciją, nuolatinę patikrą ir ankstyvąją diagnostiką, siekiant bet kokią akistatą su šia tema paversti nors kiek pozityvesne.

„Galvoti apie vėžį, sužinoti apie vėžį ir net susidurti su vėžiu gali būti baisu. Mintis apie diagnozę yra pakankamai bauginanti, tačiau dar baisiau gali būti, kai su šia liga bet kokia forma kovoja artimas žmogus. Baimės akivaizdoje kartais renkamės neigimą: nusigręžiame, atidėliojame, apsimetame, kad rizikos nėra. Prevencija yra veiksmingiausia vėžio kontrolės strategija. Sveiki įpročiai gali padėti išvengti vėžio, kuris paliečia ne tik sergančiuosius, bet ir jų artimuosius. Ankstyvas vėžio nustatymas gali turėti realios reikšmės, nes padidins gydymo sėkmę ir išgelbės gyvybę“, – pranešime žiniasklaidai sako Nacionalinio vėžio instituto direktoriaus pavaduotoja Sonata Jarmalaitė.

Sonata Jarmalaitė

Ragina keisti požiūrį į vėžį

ES kovos su vėžiu misija siekia sužadinti žmonių smalsumą ir paskatinti juos pasidomėti daugiau, mat vėžio tema didelei daliai visuomenės vis dar yra tabu.

Kampanijos metu gyventojai kviečiami susipažinti su priemonėmis, kurios padeda kovoti su vėžiu, taip pat naujų sprendimų moksliniais tyrimais, kurie visoje ES vyksta sparčiau nei bet kada anksčiau ir padeda jaustis ramiau, nes esame vis geriau pasirengę kovoti su šia liga.

„Reikia atsigręžti į savo įpročius ir suprasti paprastus gyvenimo būdo pokyčius, kurie gali padėti sumažinti riziką susidurti su vėžiu. Taip pat suprasti patikros svarbą ir šiuolaikinio gydymo galimybes. Pažanga kovoje su vėžiu yra sparti, o ji vyksta dėl ES finansuojamų mokslinių tyrimų, kurie padeda kurti veiksmingesnes diagnostikos ir gydymo priemones, gerina pacientų, pasveikusiųjų ir jų artimųjų gyvenimo bei darbo kokybę“, – sako Joanna Drake, ES kovos su vėžiu misijos vadovė.

Kviečia neformaliai pasikalbėti

Ankstyva diagnozė gali pakeisti vėžio prognozę ir pasekmes, dėl to kovos su vėžiu misija ragina dalyvauti atrankinėse patikros programose ir neleisti, kad vėžys pakeistų įprastą gyvenimą.

Gegužės–birželio mėnesiais Lietuvoje vyksiančių pokalbių su šiai kampanijai suburtais specialistais metu gyventojai kviečiami daugiau sužinoti apie vėžio mokslinius tyrimus, prevenciją, diagnostiką ir inovacijas gydyme. Pokalbiai bus nemokami, neformalūs ir anonimiški. Vaikams bus paruošti interaktyvūs žaidimai, kurių pagalba vaikai galės suprasti, kaip plinta piktybinės ląstelės, virstančios vėžiu.

Europos „vėžio konsultacijų kabineto“ grafikas

Šis interaktyvus „konsultacijų kabinetas“ atvyks į renginius Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Alytuje:

Gegužės 9 d. Vilniuje, Europos dienos metu Vinco Kudirkos aikštėje,

Gegužės 19 d. Klaipėdoje, Atgimimo aikštėje,

Gegužės 23–25 d. Kaune, Rotušės aikštėje,

Gegužės 30 d. Šiauliuose,

Birželio 14–16 d. Alytuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją