Reikėtų atsisakyti sacharozės ir fruktozės

Mokslininkų grupė iš Kauno medicinos universiteto Biomedicininių tyrimų instituto atliko literatūros apie vykdytus tyrimus, kaip mityba susijusi su krūties vėžio rizika, apžvalgą.

Krūties vėžys yra dažniausias onkologinis moterų susirgimas ekonomiškai stipriose pasaulio šalyse, kuris vis dažnėja. „Lietuvoje per kelis praėjusius dešimtmečius susirgimų krūties vėžiu padaugėjo nuo 508 atvejų 1978 m. iki 1 322 atvejų 2005 m., t. y. 2,6 karto. Nuo krūties vėžio kasmet miršta per 500 Lietuvos moterų“, - teigia Rūta Asadauskaitė, Loreta Strumylaitė, Olegas Abdrachmanovas apžvalgoje, kuri publikuota Higienos instituto leidinyje „Visuomenės sveikata“.

Vyrauja nuostata, kad su mityba susiję veiksniai lemia 20–30 proc. vėžio atvejų. Tiesa, įvairių tyrimų rezultatai nevienareikšmiai. Pavyzdžiui, vieni tyrimai nustatė tiesioginį ryšį tarp angliavandenių vartojimo ir rizikos susirgti krūties vėžiu, kituose šio ryšio nerasta.

Apžvalgoje visgi patiekiamas Meksike atliktas tyrimas, kuris parodė, kad moterys, vartojančios angliavandenių, kurių teikiama energija sudaro 62 proc. paros maisto davinio energinės vertės, turi 2 kartus didesnę riziką susirgti krūties vėžiu nei tiriamosios, suvartojančios angliavandenių, kurių teikiama energija sudaro 52 proc. paros maisto davinio energinės vertės. Stipriausios krūties vėžio sąsajos rastos su sacharoze ir fruktoze.

Taigi valgant didelio glikeminio indekso maistą ir neskiriant laiko fiziniam krūviui rizika susirgti krūties vėžiu didėja. Didelį glikeminį indeksą turi tokie produktai, kaip cukrus, ryžiai, javainiai, makaronai, saldumynai, sausainiai, pyragaičiai, duonos ir batono kepiniai, miltiniai patiekalai.

Kenkia ne tik gyvuliniai riebalai, bet ir didelis aliejaus kiekis

Apžvalgos autoriai teigia, kad šiuolaikinė hipotezė, siejanti mitybos komponentą – riebalus – su krūties vėžio rizika, išlieka stipri, nors ir galutinai neįrodyta. Atliekant gyvūnų tyrimus nustatyta, jog padidėjęs augalinių ir gyvulinių riebalų vartojimas greitina krūties naviko augimą, tačiau jo neinicijuoja. Skirtingos riebalų rūšys pasižymi skirtingu poveikiu. Alyvuogių aliejus neturi jokio poveikio, o vartojant palmių aliejaus susiformavo mažiau navikų nei vartojant kukurūzų aliejaus.

Pavojingiausios šiuo požiūriu aliejuje esančios polinesočiosios n-6 riebalų rūgštys, kurios pasižymi stipriu naviko augimą skatinančiu poveikiu.

Tyrimų analizė taip pat rodo silpną krūties vėžio rizikos padidėjimą izokalorinėje mityboje (tai mityba, kai lygiomis dalimis vartojama riebalų, angliavandenių ir baltymų) angliavandenius pakeitus sočiaisiais riebalais, kurių yra gyvuliniuose riebaluose, mėsoje. Europoje atliktuose tyrimuose riebalų vartojimas patikimai susijęs su didesne krūties vėžio rizika, o JAV ir Kanadoje, tikriausiai dėl mažesnės riebalų įvairovės, šio ryšio nenustatyta. Mažai riebalų turinti mityba siejama su 9 proc. mažesne rizika susirgti krūties vėžiu.

Riebiame piene ir daugelio rūšių sūryje taip pat yra daug prisotintų riebalų, be to, pieno produktuose gali būti teršalų, tokių, kaip pesticidai ar augimo faktorius, kurie, kai kurių tyrimų duomenimis, skatina vėžinių krūties ląstelių augimą. Tačiau piene yra ir antikancerogeninėmis savybėmis pasižyminčio kalcio, vitamino D ir kitų medžiagų, o ir tyrimais ryšys tarp šių produktų vartojimo ir krūties vėžio nenustatytas.

Tuo tarpu mėsa pavojinga ne tik dėl gyvulinių riebalų. Reikėtų vengti ją kepti, kadangi tyrimais įrodyta, kad keptoje mėsoje atsirandančios medžiagos dar labiau padidina riziką susirgti krūties vėžiu.

Nuo krūties vėžio apsaugo japonų virtuvė

Anot apžvalgos autorių, tyrimai rodo, kad daržovės ir vaisiai tikrai saugo nuo vėžio. Daugelyje daržovių ir vaisių yra daug skaidulinių medžiagų (ląstelienos), antioksidacinių savybių turinčių vitaminų ir mineralų, kitų potencialiai antikancerogeninių junginių.

Azijoje atliktų tyrimų duomenimis, egzistuoja statistiškai reikšmingas ryšys tarp sojos produktų vartojimo ir krūties vėžio rizikos. Juose gausu izoflavonų, o suvartojant 10 mg izoflavonų per dieną krūties vėžio rizika sumažėja net 16 proc.

Moterims, kurios piktnaudžiauja alkoholiu ar gali būti paveldėjusios vėžio genus, ypač vertingi vaisiai ir daržovės, kuriose daug karotinoidų. Jų gausu pomidoruose, apelsinuose, morkose.

Japonijoje atliktas epidemiologinis tyrimas parodė, kad tradicinė šios šalies mityba saugo nuo krūties vėžio. Sumažėjusi rizika susirgti šia liga nustatyta moterims, kurios gėrė daug pieno ir valgė žalių ir geltonų daržovių (žalios lapinės daržovės, morkos ir moliūgai). Apsauginis šių daržovių poveikis labiau pasireiškė pomenopauziniu laikotarpiu. Taip pat nustatyta, kad šio amžiaus moterims, 5 ir daugiau kartų per savaitę valgiusioms žuvies, rizika susirgti krūties vėžiu buvo 1,3 karto mažesnė negu valgiusioms jos rečiau negu 3 kartus per mėnesį, o dažnai valgiusioms vaisių ligos rizika sumažėjo 1,6 karto.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)