Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad vienam Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento darbuotojui patvirtinta koronavirusinė infekcija (COVID-19). Žmogus izoliuotas, pagal jo sveikatos būklę jam bus teikiama pagalba. Kartu dirbę kolegos izoliuojasi. Tai reiškia, kad mažėja darbo rankų NVSC ir jo padaliniuose.

Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, visuomenės sveikatos priežiūros specialisto užsikrėtimas tik patvirtina, kad ši infekcija nesirenka, ar tai gydytojas, slaugytojas, ar pareigūnas – ji pavojinga visiems. Tad ir saugotis būtina visiems.

„Visuomenės sveikatos specialistai, kurių kiekvieno žinios ir rankos, šiuo metu aukso vertės yra tie žmonės, kurie atliko ir atlieka tikrai didžiulį darbą oro uostuose, šalies jūsų uoste.

Jie greta medikų dirba priešakinėse linijose vardan visų mūsų sėkmės šioje sudėtingoje situacijoje. Tad tai kartu ir labai rimtas signalas kiekvienam iš mūsų padaryti viską, kad apsaugotume ir save, ir kitus. Dar kartą visų prašau susitelkimo. Nekartokime kitų šalių klaidų, kurios kainuoja gyvybes“, – sako A. Veryga.

Jau ieškoma savanorių, kurie padėtų NVSC ir jo padaliniams kasdieniuose darbuose. Dėl pagalbos yra kreiptasi į šalies universitetus, kolegijas, ruošiančias specialistus.

Kaip Delfi teigia NVSC Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė, šiuo metu namuose izoliuojasi 102 darbuotojai.

Jos teigimu, užsikrėtęs asmuo dirbo oro uoste, tačiau teigti kad užsikrėtė būtent ten negalima, nes specialistai dirbo su visomis apsaugos priemonėmis.

„Tas žmogus, kaip ir aš, kaip ir absoliuti dauguma Vilniaus departamento žmonių budėjo oro uoste. Bet tai tikrai nereiškia, kad ten užsikrėtė. Jokiu būdu. Todėl, kad mes esame aprūpinti pilnomis apsaugos priemonėmis – respiratoriais, ne kokiomis kaukėmis, chalatais, pirštinėmis. Tikrai pilnos apsaugos priemonės.

Žinoma, niekas negali to kelio atmesti. Kitas dalykas – niekas negali atmesti kelio, kad (virusu užsikrėtė), kai vaikščiojome nė kiek neapsisaugoję, kol nebuvo karantino režimo. Čia yra epidemiologai, kur darbas daug efektyviau vyksta, kai fiziškai esi darbo vietoje. Tiesiog mes ėjome į darbą“, – teigė R. Lingienė.

SAM ragina žmones vadovautis medikų ir institucijų nurodymais, tai yra, maksimaliai vengti žmonių susibūrimų, esant galimybei dirbti iš namų, bendraujant gyvai išlaikyti atstumą vienas nuo kito, skirti ypatingą dėmesį rankų, paviršių higienai bei kita. Pajutus ligos simptomus kreiptis medikų pagalbos telefonu, nevykti patiems į gydymo įstaigas.

Kovo 25 dienos, 9 valandos, duomenimis Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų yra 255. Mirusiųjų nuo koronaviruso skaičius – 2.

Vienas ligonis nuo šio viruso pasveiko, per vakar buvo ištirti 737 asmenys. Iki šiol iš viso ištirtas 3471 ėminys dėl įtariamo koronaviruso.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)