Taip pat atsiranda didesnė tikimybė priaugti svorio.

„Daugelis dalykų, kurie, mūsų nuomone, susiję su testosterono trūkumu, iš tiesų susiję su estrogeno trūkumu, kuris atsiranda kartu su sumažėjusiu testosterono lygiu“, - teigė gydytojas Joelas Finkelsteinas iš Masačusetso ligoninės.

Testosteronas – pagrindinis vyriškas lytinis hormonas. Vyriškas organizmas dalį testosterono paverčia estrogenu, o abiejų šių lytinių hormonų lygis mažėja su amžiumi.

Tačiau dažniausiai manoma, kad problemos, kurias su amžiumi patiria vyrai, susijusios su testosterono trūkumu, tuo tarpu iš tiesų tai gali būti susiję su sumažėjusiu estrogeno lygiu.

Tyrime dalyvavo 400 sveikų vyriškosios lyties savanorių tarp 20 ir 50 metų, kuriems kas mėnesį buvo atliekamos injekcijos, laikinai mažinančios testosterono gamybą iki tokio lygio, kuris būna prieš įvykstant brendimui.

Po to jiems buvo skirtos įvairios testosterono dozės. Pusei savanorių taip pat buvo skirtas ir kitas vaistas, stabdantis testosterono virsmą estrogenu.

Toks tyrimo organizavimas leido mokslininkams palyginti skirtingų kiekvieno hormono lygių daromą poveikį tokioms charakteristikoms, kaip tvirtumas ir kūno sandara.

Po 16 savaičių mokslininkai padarė išvadas, kad raumenų masė ir tvirtumas priklausė nuo testosterono, kūno riebalų masė priklausė nuo estrogeno, o normaliam seksualiniam potraukiui bei seksualiniam aktyvumui reikėjo abiejų šių hormonų.

Šio tyrimo rezultatai atspindi su gyvūnais atliktą tyrimą: pelės, kurioms buvo siunčiamas pavojaus signalas tam, kad jų organizmuose nesigamintų estrogenas, tapo nutukusios bei prarado seksualinį potraukį.

Gydytojo J. Finkelsteino teigimu, yra įrodymų, jog moterimis tapusių vyrų transseksualų atveju estrogeno skyrimas gali kelti jų libido.

Naujasis tyrimas apimtis per maža, kad parodytų ilgalaikius privalumus ir pavojus, pavyzdžiui, testosterono papildų daromą poveikį širdžiai, minties aštrumui, prostatos padidėjimui bei vėžiui. Be to, staigus ir nenatūralus testosterono lygio sumažinimas, atliktas tyrimo metu, gali neatitikti to, kuris vyksta natūraliai ir palaipsniui.

Būtini tolimesni tyrimai, tačiau, kaip rašo tyrimo autoriai, šio tyrimo rezultatai gali paskatinti dažnesnį testosterono skyrimą vyresnio amžiaus vyrų silpnėjimo prevencijai.

Žemas testosterono lygis gali mažinti raumenų ir kaulų tvirtumą bei judrumą, silpninti mąstymo įgūdžius, skatinti širdies ligas bei kitas problemas.

„Tai – didelė visuomenės sveikatos problema. Jei su senėjimu susiję pokyčiai vyksta dėl šių priežasčių, tada potencialus šių hormonų mažėjančio lygio atstatymas vyrams gali sumažinti neigiamus pokyčius“, - teigė J. Finkelsteinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)