Augindami vėliau gimusius vaikus mamos ir tėčiai paprasčiausiai labiau atsipalaiduoja ir nebūna tokie griežti auklėjimo ir mokslo reikaluose, rašo „Business Insider“.

Ekonomistų V. Josepho Hotzo ir Juano Pantano išanalizuoti duomenys parodė, kad pirmagimiai auklėjami griežčiausiai ir mokykloje pasiekia geriausių rezultatų.

Žinoma, dauguma skaitytojų su tokia išvada nesutiktų. Jie pasakytų, kad kaip ir bet kuriuo atveju, taip ir kalbant apie vaikus, praktika esą viską patobulina. Be to, 30-40 metų tėvai turi daugiau lėšų ir gali suteikti vaikui daugiau.

Tačiau naujausias tarptautinis tyrimas, kurio metu buvo analizuojamas ryšys tarp gimimo eiliškumo ir elgesio, parodė, kad pirmagimių intelekto koeficientas (IQ) būna didesnis, jie geriau mokosi mokyklose ir, tėvų nuomone, yra daugiau pasiekę už kitus vaikus.

Mokslininkai nustatė, kad motinos savo pirmagimius yra labiau linkusios laikyti daugiau pasiekusiais, o vėliau gimusius vaikus laiko labiau vidutiniokais.

Mokslininkai taip pat pateikia kelias teorijas, kodėl pirmagimiai yra protingesni.

1. Padalinto dėmesio teorija. Ji teigia, kad pirmagimiams tėvai skiria daugiau savo laiko, jie gauna daugiau tėvų dėmesio ir priežiūros. Gimus kitiems vaikams tėvai dėmesį turi dalinti.

2. Blogų genų teorija. Kai kurie mokslininkai mano, kad vėliau gimę vaikai iš tėvų gauna prastesnį genų paketą.

3. „Nėra kam mokyti“ teorija. Ši teorija remiasi idėja, kad jaunesnius vaikus šeimoje prižiūrintys pirmagimiai ne tik juos moko, bet ir patys daug ko išmoksta ir todėl pasiekia geresnių rezultatų mokykloje.

4. Skyrybų teorija. Šeimyninės krizės, pavyzdžiui, skyrybos, daug dažniau įvyksta jau gimus pirmam vaikui, nes seka „santuoka-skyrybos-pirmas vaikas“ yra itin reta. Dėl to nukenčia vėliau gimusių vaikų auklėjimas.

5. Tingių tėvų teorija. Jos esmė yra ta, kad pirmo vaiko susilaukę tėvai paprastai būna gerokai griežtesni, nes bijo sugadinti reikalus. Jie labai atsakingai žiūri į daugelį dalykų: TV žiūrėjimą, pamokas ir pan. Jie taip pat yra linkę griežčiau bausti pirmagimį už prastus pažymius mokykloje. O gimus kitiems vaikams tėvai esą labiau atleidžia vadžias.

V. J. Hotzas ir J. Pantanas linksta prie paskutinės teorijos, nors ir ši nėra visiškai įtikinama. Visgi logiška būtų manyti, kad keturis vaikus auginantys tėvai nebebus tokie griežti vėliau gimusiems vaikams, kokie jie buvo pirmam vaikui, nes paprasčiausiai neįmanoma visiems vaikams skirti tiek dėmesio, kiek gavo pirmas vaikas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)