1947 m. ištirta, o paskui ne kartą patvirtinta, kad toks tipas – pavojingiausias sveikatai, nes tokiems žmonėms gresia širdies ir kraujagyslių ligos bei cukrinis diabetas. Manyta, kad šios ligos žmonėms su riebalais ant klubų negresia.

Tačiau Kalifornijos universiteto mokslininkai ištyrė, kad riebalai ant klubų ne mažiau pavojingi, nei riebalai ant pilvo. Esant riebalams ant klubų, susidaro daug hormoninių medžiagų, kurios didina diabeto, hipertonijos, išeminės širdies ligos, podagros ir kitų, žmonėms su riebalais ant pilvo gresiančių ligų riziką.

Medicinos mokslų daktaras aiškino: „Anksčiau manyta, kad vadinamosios kriaušės figūros (kai riebalai kaupiasi ant klubų) žmonėms netgi sulieknėti lengviau, nei obuolio figūros (kai riebalai kaupiasi pilvo srityje) žmonėms. Tai netiesa. Svarbus ne riebalų pasiskirstymas, o jų kiekis procentais organizme. Tai galima nustatyti specialiu tyrimu. Yra riebalų, kurių nepastebime. Pavyzdžiui, jei vyras aukštas, riebalai ant pilvo mažiau krenta į akis, tiesiog gali atrodyti, kad tai stambus žmogus. Yra profesionalesnis būdas pamatuoti riebalų kiekį organizme: reikia išmatuoti taliją, klubus, paskui vieną rodiklį padalinti iš kito. Jei koeficientas mažesnis, nei 0,9, tai norma, jei didesnis – ženklas, kad ne viskas yra gerai.

Sergant ateroskleroze ar diabetu, riebalai ant klubų pavojingi, kaip ir riebalai ant pilvo. Be to, nebūna griežtai kriaušės ar obuolio tipo. Jei yra riebalų ant klubų, greičiausiai jų yra ir ant pilvo, tiesiog dėl įvairių priežasčių jie mažiau pastebimi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)