Tačiau naujas tyrimas nustatė, kad tie žmonės virš 40 metų, kurie turėjo antsvorio, bet jis buvo stabilus, pateko į grupę, kuri turėjo daugiausia šansų išgyventi sekančius 16 metų, rašo dailymail.co.uk.

Atrodo, kad lemiamas veiksnys yra svorio stabilumas: minėta antsvorio turinčių žmonių grupė pasirodė geriau negu normalaus svorio asmenys, kurių masė su laiku didėjo.

Tyrimas, kurį atliko Ohajo valstijos universitetas, parėmė jau egzistuojančią nuomonę, kad didžiausias pavojus kyla nutukusiems žmonėms, kurių svoris toliau auga.

Tyrimo dalyviai į svorio kategorijas buvo paskirstyti pagal kūno masės indeksą (KMI) – ūgio ir svorio santykį, iš kurio galima spręsti, kiek žmogus turi antsvorio.

Beveik 10 tūkst. žmonių KMI buvo fiksuojamas kas dvejus metus nuo 1992 iki 2009 metų. Tyrimo autoriai padarė išvadą, kad 7,2 proc. mirčių virš 51 metų amžiaus įvyko nutukusių asmenų grupėje, kurių svoris nuolat augo.

Ohajo valstijos universiteto pranešime spaudai pagrindinis tyrimo autorius ir sociologijos profesorius Hui Zhengas sakė: „Galima daugiau sužinoti apie vyresnių žmonių mirtingumo riziką, pasižiūrėjus, kaip kinta jų svoris. Tereikia pasižiūrėti, kiek jie svėrė tam tikru laiku“.

Tyrimo dalyviai pagal savo BMI tyrimo pradžioje ir jo kitimą 16 metų laikotarpiu, kol vyko tyrimas, buvo suskirstyti į šešias grupes.

Aukščiausias išgyvenimo rodiklis buvo būdingas šiek tiek antsvorio turintiems žmonėms (KMI nuo 25 iki 29,9), kurių svoris išliko stabilus. Nuo jų nedaug atsiliko asmenys, kurie iš antsvorio turinčių tapo nutukusiais (KMI nuo 30 iki 34,9).

„Tai rodo, jog tarp antsvorio turinčių žmonių virš 51 metų keli priaugti kilogramai reikšmingai nesumažina jų išgyvenimo tikimybės“, - pažymėjo H. Zhengas.

Trečiąją vietą užėmė normalaus svorio žmonės, kurių masė palaipsniui didėjo. Po jų sekė I-ajai nutukimo klasei priskiriami asmenys, kurių svoris toliau augo.

Priešpaskutinėje vietoje buvo normalaus svorio tiriamieji, kurių svoris mažėjo, o paskutinėje – nutukę ir patys pažeidžiamiausi žmonės, kurių KMI siekė 35 ir daugiau.

Taigi keli papildomi kilogramai sulaukus didžiojo 50-mečio nėra tokia didelė bėda.

Aiškindamas, kodėl nedidelis antsvoris nėra toks pavojingas, H. Zhengas pridūrė: „Taip yra dėl to, kad vyresnio amžiaus žmones pradeda kamuoti įvairios ligos, ypač vėžys, kuris sukelia pavojingą svorio kritimą“.

„Tokiu atveju nedidelis antsvoris apsaugo nuo maistingųjų medžiagų ir energijos trūkumo, metabolinio streso, išsekimo, silpnumo, raumenų ir kaulų tankio nykimo, kuriuos sukelia lėtinės ligos“, - teigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)