Pranešime rašoma, kad tam tikro amžiaus ir lyties grupėje vidutinis energijos suvartojimas buvo paskaičiuotas atsižvelgiant į skirtingą fizinį aktyvumą ir optimalų kūno masės indeksą 22 kg/m2. Pavyzdžiui, buvo nustatytas energijos suvartojimas tam tikroms amžiaus grupėms, esant vidutiniam gyvenimo būdo aktyvumui.

Rekomenduojamas energijos paros normos pagal amžiaus grupes ir lytį:

Amžius Energija Kcal/dieną
Mergaitės/berniukai 6 1,500-1,600
12 2,000-2,200
17 2,300-2,900
Moterys/vyrai 30-39 2,000-2,600
50-59 2,000-2,500
70-79 1,800-2,300

Nėščioms moterims, kurių kūno svoris padidėja 12 kg, energijos suvartojimas buvo skaičiuojamas atsižvelgiant į optimalius motinos ir vaisiaus organizmo poreikius. Buvo įvertinta, kad papildomos energijos kiekis, reikalingas nėštumo metu yra 70 kcal/dieną pirmo trimestro metu, bei atitinkamai 260 kcal/dieną ir 500 kcal/dieną antro ir trečio trimestro metu. Nustatyta, kad moterims, kurios savo kūdikius maitina pirmus šešis mėnesius išskirtinai tik savo pienu, papildomas vidutinis energijos poreikis yra 500 kcal/dieną.

Rekomenduojamos energijos paros normos buvo sudaromos atsižvelgiant į fizinį aktyvumą, skirtingą gyvenimo būdą ir darbo pobūdį (pavyzdžiui, sėdimas ar fizinis darbas, žmogus sportuoja, ar užsiima kasdieniais namų ūkio darbais, įskaitant apsipirkinėjimą ir maisto gaminimą).

Vidutinis energijos poreikis turi būti koreguojamas atsižvelgiant į aplinkinius veiksnius, pavyzdžiui, ar tam tikrai žmonių populiacijai kūno masės indeksas žemesnis ar aukštesnis nei 22 kg/m2.

Instituto specialistai primena, kad pagal  kūno masės indeksą (KMI) yra vertinamas žmogaus kūno svoris. Jis apskaičiuojamas pagal formulę: svoris dalinamas iš kvadratu pakelto ūgio.

Pvz., svoris – 58 kg, ūgis 170 cm, KMI ═ 58:(1,7x1,7) ═ 20,07

KMI < 18,5 - nepakankamas svoris
KMI 18,5 - 24,99 - normalus svoris
KMI 25 - 29,99 - nežymus antsvoris
KMI > 30 – nutukimas

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai pažymi, kad racionaliausia, kai per pusryčius ir pietus žmogus gauna daugiau nei du trečdalius paros raciono kalorijų, o vakarienei – mažiau nei trečdalį. Valgyti reikia 3 arba 4 kartus per dieną. Maitinimosi laikas gali būti įvairus, tačiau rekomenduojama, kad tarp pusryčių, pietų ir vakarienės būtų 5-6 valandų tarpas. Pateikiama energinės vertės dalį (%) atskiriems valgymams:

Valgant 3 kartus Valgant 4 kartus
Pusryčiai 30 25
Pietūs 40-45 35
Pavakariai (priešpiečiai) 15
Vakarienė 25-30 25

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute yra nustatoma įvairių maisto produktų bei patiekalų energinė vertė. Norint apskaičiuoti maisto produktų bei patiekalų energinę vertę, juose būtina nustatyti drėgnį bei  baltymų, riebalų, angliavandenių, pelenų kiekį. Nustačius šiuos rodiklius yra apskaičiuojama energinė vertė.
 

Rekomenduojamos energijos paros normos leis įvertinti energijos poreikį įvairioms populiacijos grupėms visoje Europoje ir padės plėtoti ir stebėti visuomenės sveikatai skirtas mitybos programas, taip pat ir su maisto produktais susijusias mitybos gaires.

EMST mokslinė nuomonė dėl rekomenduojamų energijos paros normų yra naujausia mokslinė informacija, nustatanti rekomenduojamas mitybines vertes, kurias Europos Komisijos prašymu nustatė Dietinių produktų, mitybos ir alergologijos grupės specialistai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)