Kokią duoną pirkti ir ką daryti, norint išlaikyti šviežią ir skanią ilgiau? Pranešime spaudai prekybos tinklo „IKI“ kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič atskleidžia pagrindinius principus, kaip išsirinkti tinkamą duoną ir kaip išlaikyti jos skonį ir maistingumą kiekvieno iš mūsų virtuvėje.

Viskas priklauso nuo gamybos būdo

Pasak N. Juchnevič, perkant duoną svarbiausia atkreipti dėmesį į gamybos būdą. Jei gamybos procesas yra ilgesnis ir sudėtingesnis – duona turėtų išlikti šviežia ilgiau, o jei gaminama tik iš miltų, vandens ir mielių – duona skirta tos pačios dienos vartojimui.

„Duona ilgiau išlieka šviežia, kai gaminama su natūraliais priedais, tokiais kaip raugu ir plikiniu. Jei duona gaminama be raugo ir be plikinio, ji vadinama vienadiene. Tokia duona skirta valgyti tą pačią ir kitą dieną. Žinoma, duoną valgyti galima ir po poros dienų, tačiau jos skonis ir kvapas yra geriausi porą dienų“, – sako Nijolia Juchnevič.

Prie vienadienių duonų priskiriami prancūziški batonai ir bandelės, duona su alyvuogėmis, itališka duona „Ciabatta“ ir kiti savo kepimo technologija panašūs duonos gaminiai.

Daug ilgiau šviežia išsilaiko ruginė duona. Tokios rūšies duona dažniausiai gaminama iš rupių, stambiai maltų miltų, o jos gamybos procesas užtrunka ilgiau. Ruginė duona dažniausiai parduodama fasuotuose maišeliuose, rečiau – kepama vietoje.

Šviežumo garantas – vietoje kepta duona

Norintiems įsigyti pačią šviežiausią duoną, specialistė rekomenduoja rinktis vietoje keptą duoną ir jos gaminius.

Fasuota duona ilgiau išlieka šviežia. Vis dėlto, iš vietoje keptų produktų patartina rinktis nepjaustytą duoną ar batoną.

„Jei norite šviežios duonos, tačiau neplanuojate suvalgyti jos vienu prisėdimu, turėtumėte rinktis nepjaustytą, geriausiai – visą kepalą duonos. Jei duona yra supjaustyta, natūrali duonos drėgmė išgaruoja, ji greičiau džiūva“, – teigia specialistė.

Laikykite sausai ir vėsiai

Prekybos centruose duonos šviežumą padeda užtikrinti tinkamos laikymo sąlygos ir nuolat veikianti kepykla. Vis dėlto, tokių sąlygų neturintys duonos valgytojai namuose duoną turėtų laikyti sausoje ir vėsioje vietoje – duoninėje ar šaldytuve. Nijolia Juchnevič įspėja, kad reikia atsižvelgti ir į metų laiką.

„Žiemą duoną patartina laikyti duoninėje, tačiau vasarą, pakilus temperatūrai, duona linkusi pelyti. Nuo pelėsio ją galime apsaugoti laikant šaldytuve“, – pataria N. Juchnevič.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)