Apie tai plačiau LNK laidai „Vidurdienio žinios“ paaiškino Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Farmacinės veiklos skyriaus vedėja Miglė Domeikienė.

Problema – netinkamas vaistų vartojimas

Kaip sakė M. Domeikienė, naująja tvarka siekiama skatinti racionalų vaistų vartojimą.

„Remiantis tyrimais, atliktais įvairiose šalyse, matome, kad pacientai vis dar vaistus vartoja neracionaliai.

Buvo atliktas Pasaulio sveikatos organizacijos tyrimas ir jo metu nustatyta, kad net 50 proc. pacientų paskirtus vaistus vartoja neracionaliai.

Mažesnės imties tyrimai buvo atlikti ir Lietuvoje. Nustatyta, kad apie 30 proc. pacientų vaistus vartoja neracionaliai.

Labai įdomus tyrimas buvo atliktas ir Jungtinėje Karalystėje, kurio metu nustatyta, kad irgi 50 proc. pacientų paskirtus vaistus vartoja neracionaliai, iš jų – net pusė nesuvokia kad vaistus vartoja netinkamai, kita dalis – sąmoningai vartoja netinkamai“, – pastebėjo M. Domeikienė.

Paklausta, kas yra neracionalus vaistų vartojimas, specialistė atsakė, kad tokiu laikomas, kai nepaisoma gydytojų nurodymų: vaistų geriama per daug, netinkamu periodu arba visai jų nevartojama, nors gydytojas ir paskyrė.

Receptus galės pratęsti vaistininkai

Pagal naują tvarką, jeigu pacientas serga lėtine liga, vaistus vartoja jau kurį laiką ir jam gydymas nekeičiamas, gydytojas galės vaistus išrašyti metams. Po pusmečio tas pats pacientas, norėdamas įsigyti vaistus, turės dar kartą ateiti į vaistinę ir gauti farmacinės rūpybos paslaugą.

Vaistinėje

„Tai reiškia, kad vaistininkas turės įvertinti visus paciento vartojamus vaistus, įvertinti, ar jis laikosi gydytojų nurodymų, geria vaistus tinkamu periodiškumu. Jeigu vaistininkas nenustatys jokių problemų, supras, kad pacientas žino, kaip vartoti vaistus, kad jam nereikia papildomų tyrimų, jis galės toliau išduoti vaistus“, – patikslino M. Domeikienė.

Taigi papildomai pas šeimos gydytoją apsilankyti dėl vaistų receptų pratęsimo nereikės.

Vaistininkai kontroliuos, kaip vartoja vaistus

Ar vaistus reikia vartoti, spręs gydytojas. Jis, įvertinęs paciento būklę, ir paskirs, kiek bei kaip juos vartoti.

O vaistininkas po pusmečio įvertins, ar pacientas vaistus vartoja teisingai, ar laikosi nurodymų.

Vaistinėse atliks kontrolės mechanizmą ir patikrins, ar viskas gerai. Vaistininkai galės arba pratęsti receptą, arba sustabdyti ir grąžinti pacientą pas gydytoją“, – sakė M. Domeikienė.

Rengiant šį projektą SAM buvo sudaryta darbo grupė, kurioje dalyvavo ir vaistinių tinklų, ir pacientų, ir gydytojų atstovai.

Nuspręsta, kad ši paslauga yra reikalinga, bet vis dar sprendžiamas jos finansavimo klausimas.

Visą LNK laidod „Vidurdienio žinios“ siužetą galite pamatyti čia: