Sergant glaukoma sutrinka normalus skysčių tekėjimas akyje ir dėl to padidėja vidinis spaudimas. Tai pažeidžia regos nervą ir tinklainės nervines skaidulas. Brigamo moterų ligoninės Bostone (JAV) darbuotojai įsitikinę, kad kavoje esantys junginiai didina vidinį akies spaudimą, o tai provokuoja eksfoliacinę glaukomą. Ši liga išsivysto tuomet, kai nusidėvi rainelės ir lęšiuko audinys. Jo dalelės užkemša iš akies obuolio skysčius šalinančios sistemos latakus. Viso to pasekmė – padidėjęs vidinis akies spaudimas.

Mokslininkai atkreipė dėmesį į tai, kad eksfoliacinė glaukoma labiausiai paplitusi Skandinavijos šalyse, kuriose suvartojama daugiausiai kavos visame pasaulyje. Mokslininkai iškėlė hipotezę, kad šie du veiksniai tarpusavyje susiję.

Jų inicijuotame tyrime dalyvavo 120 tūkstančių Didžiosios Britanijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų gyventojų. Visi jie buvo peržengę keturiasdešimties metų ribą ir nei vienam nebuvo diagnozuota glaukoma. Tyrimo dalyviai užpildė anketą apie kavos vartojimo įpročius.

Susumavus rezultatus paaiškėjo, kad tris ir daugiau puodelių per dieną išgeriantys asmenys susiduria su didesne glaukomos išsivystymo rizika. Ji padidėja ir tiems, kurių šeimose yra šios ligos atvejų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)