„Džiaugiuosi galėdamas padėti tiems, kuriems dalelė kraujo gali išgelbėti gyvybę. Padėdamas kitam padedi ir sau. Kviečiu visus nelikti abejingiems ir tapti kraujo donorais“, - po donacijos kalbėjo nebe pirmą kartą neatlygintinu kraujo donoru tapęs miesto meras A. Kupčinskas.

Kauno klinikų generalinis direktorius J. Pundzius džiaugėsi, kad beveik 400 kv. m. ploto buvusiose sandėlio patalpose įrengtas modernus, visus standartus ir reikalavimus atitinkantis Kraujo centras.

„Kraujo donorystė yra ta sritis, kur reikalingas ypatingas pasitikėjimas tarp donorų ir medicinos personalo. Tai dovana ne tik Kauno klinikų pacientams, bet ir visos Lietuvos žmonėms“, - teigė J. Pundzius.

Jis pasakojo, kad patalpų įrengimas, medicininės įrangos įsigijimas užtruko apie pusantrų metų. Centre veikianti medicininė aparatūra kainavo daugiau kaip 2 mln. litų.

Kraujo centras įsikūrė Paslaugų korpuso priestato patalpose Eivenių gatvėje. Donorų kraujas reikalingas sunkias chirurgines operacijas patyrusiems pacientams, gimdyvėms, nudegusiems, sužeistiems ir įvairiomis ligomis sergantiems žmonėms. Vienintelis kraujo gavimo šaltinis – kiti sveiki žmonės. Šiuo metu pasaulyje nėra sukurta dirbtinio kraujo, kuris galėtų pakeisti donoro kraują.

Kauno klinikose kasdien atliekama apie 150 operacijų, gydomi ligoniai po sunkių traumų, nudegimų, priimami komplikuoti gimdymai, gydomi ligoniai, sergantys sunkiomis onkologinėmis ir hematologinėmis ligomis.

Vien tik kvalifikuoto ir pasiaukojančio medikų darbo bei naujausių technologijų nepakanka. Kraujas ir jo komponentai ligoniams reikalingi nuolat ir skubiai, todėl pagrindinis naujai įsteigto Kauno klinikų Kraujo centro uždavinys - nuolat ir laiku teikti terapiniam naudojimui kokybiškus donorų kraujo komponentus Kauno klinikose gydomiems ligoniams.

Naujasis Kraujo centras donorų lauks nuo šio trečiadienio. Jais gali būti kiekvienas sveikas ir veiksnus 18-65 metų, daugiau nei 50 kg sveriantis asmuo, savanoriškai sutikęs duoti kraujo ar kraujo sudėtinių dalių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją