Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), patikrinusi Kauno klinikinės ligoninės 2012 metais sudarytas viešojo pirkimo-pardavimo sutartis, pažeidimų nustatė visuose tikrinimo metu vertintuose pirkimuose ar vykdant po jų sudarytas sutartis, teigiama tarnybos pranešime spaudai.

Atlikusi maisto produktų pirkimą ligoninė sudarė 7 sutartis, iš kurių, VPT vertinimu, 4 sudarytos pažeidžiant įstatymo nuostatas, todėl, tarnybos nuomone, turėtų būti nutrauktos.

Patikrinus vaistų pirkimą, nustatyta, kad net 7 iš 10 po šio pirkimo sudarytos sutartys pratęstos be Viešųjų pirkimų tarnybos sutikimo ir nesant konkrečių, aiškių ir nedviprasmiškų aplinkybių, kurioms esant galima būtų pratęsti sutarčių galiojimą.

Tuo, pagal VPT pranešimą, ligoninė neužtikrino pagrindinių viešųjų pirkimų principų laikymosi ir pažeidė įstatymą.

Perkančiosios organizacijos, atlikdamos viešuosius pirkimus, pirkimo dokumentuose ir sutartyse turėtų nurodyti konkrečias, aiškias ir nedviprasmiškas aplinkybes, kurioms esant sutartys galėtų būti keičiamos, tik tuomet tam nereikėtų VPT sutikimo, teigiama pranešime spaudai.

Pažeidimų nustatyta ir medicininės įrangos pirkimų sutartyse. Jas sudarydama ligoninė priėmė pirkimų dokumentų reikalavimų neatitinkančius sutarties įvykdymo užtikrinimus ir taip pažeidė įstatymą.

Perkančiosios organizacijos, gavusios sutarties įvykdymo užtikrinimus, neatitinkančius pirkimo sąlygų ir sutartyje nustatytų sutarties įvykdymo užtikrinimo reikalavimų, turi laikyti, kad tiekėjas atsisakė sudaryti sutartį, ir siūlyti ją sudaryti dalyviui, kurio pasiūlymas pagal nustatytą pasiūlymų eilę buvo pirmas po dalyvio, atsisakiusio sudaryti sutartį.

Pagal 2011 metų gruodžio 14 dienos Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartį, nustačius perkančiosios organizacijos veiksmais padarytus viešųjų pirkimų principų ar viešuosius pirkimus reglamentuojančių imperatyviųjų teisės normų pažeidimus, jau sudaryta viešojo pirkimo sutartis turėtų būti pripažinta niekine ir negaliojančia.

VPT atkreipia dėmesį, jog ligoninė taip pat neužtikrino, kad viešojo pirkimo procedūrų ataskaitos, įvykdytos ar nutrauktos pirkimo sutarties (preliminariosios sutarties) ataskaitos būtų rengiamos laikantis nustatytų reikalavimų ir per nustatytus terminus. Pažymėtina, kad visų patikrintų sutarčių įvykdytos sutarties ataskaitos nepateiktos arba pateiktos pažeidžiant nustatytus terminus.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)