Svetainė health.com pristato kelis puikius dalykus, kurie nutinka jūsų organizme, kai valgote burokėlius.

Pagerėja kraujo spaudimas

Burokėliai turi daug nitratų, kuriuos organizmas paverčia azoto oksidu – junginiu, kuris atplaiduoja praplečia kraujagysles, paversdamas jas tikrais greitkeliais deguonies ir maistinių medžiagų prisotintam kraujui. Tai reiškia, kad pagerėja kraujotaka ir sumažėja aukštas kraujospūdis.

Nedidelis 2012 metais atliktas tyrimas aprodė, kad trylikai vyrų, kurie išgerdavo vos vieną stiklinę šviežių burokėlių sulčių, sistolinis kraujo spaudimas kuriam laikui vidutiniškai sumažėdavo 4 – 5 padalomis (tiesa, šį tyrimą finansavo viena burokėlių sulčių gamintoja). Kitas 2008 metais atliktas tyrimas, pasirodęs žurnale „Hypertension“, parodė, kad burokėlių sultis gėrusiems žmonėms, palyginus su gėrusiais vandenį, kraujo spaudimas po trijų valandų sumažėdavo 10 mm Hg ir susidarydavo mažiau kraujo krešulių.

Sumažėja širdies ligų pavojus

Burokėliai teigiamą poveikį daro ne tik kraujospūdžiui. Juose taip pat yra daug augalinio alkaloido, vadinamo betainu, taip pat B vitamino folato. Šios medžiagos, veikdamos kartu, mažina homocisteino kiekį kraujyje – dideli kiekiai homocisteino didina arterijų pažeidimo ir širdies ligų pavojų.

Pagerėja ištvermė

Kai garsūs sportininkai duoda šlapimo mėginius testams, jų šlapimo spalva dažnai būna raudona. Kodėl? Nes daug sportininkų valgo burokėlius: jie žino, kad nitratai gerina ištvermę, o burokėliai turi pigmento, kuris šlapimą nudažo rausva spalva. Per vieną tyrimą dviratininkai, gėrę burokėlių sultis, galėdavo intensyviai minti pedalus 15 proc. ilgiau. Kad pagerėtų jūsų ištvermė, reikėtų suvartoti nuo trijų iki penkių burokėlių, nelygu jų dydis, sakė tyrimo autorius Andy Jonesas iš Ekseterio universiteto. „Didžiausias nitratų kiekis susidaro po dviejų – trijų valandų, kai suvalgote ar išgeriate burokėliųš sulčių“, - teigė jis.

Geriau dirba smegenys

Azoto oksidas praplečia ir atpalaiduoja kraujagysles, dėl to pagerėja smegenų kraujotaka ir funkcijos. Tai itin svarbu senstant, nes mokslininkai nustatė, kad bėgant metams, organizmo sugebėjimas gaminti azoto oksidą mažėja. Tuo pat metu lėtėja smegenų energijos apykaita ir neuronų aktyvumas. 2010 metais per vieną nedidelį tyrimą 14 vyresnio amžiaus moterų ir vyrų (vidutinis jų amžius buvo 74 metai), stengėsi vartoti daug nitratų turinčių produktų, įskaitant burokėlių sultis. Po tokios mitybos dvi dienas buvo pagerėjusi kraujotaka į jų priekinę smegenų dalį, kuri yra atsakinga už tokias vykdomąsias funkcijas kaip dėmesys, organizuotumas ir dėmesingumas detalėms.

Palengvėja kepenų darbas

Kepenys atlieka sunkų darbą, valydamos kraują ir detoksikuodamos organizmą. Jūs galinte palengvinti jų krūvį kasdiene burokėlių porcija. Tyrimai rodo, kad betainas, amino rūgštis, kuri randama burokėliuose (jos taip pat turi špinatai ir bolivinės balandos), gali apsaugoti ir sumažinti riebalų kaupimąsi kepenyse.

Tyrimai su gyvūnais taip pat padėjo nustatyti, kad žiurkių, girdytų burokėlių sultimis, kraujotakoje būdavo daugiau organizmą valančių fermentų. Per tyrimus su diabetu sergančiais žmonėmis betainas taip pat pagerino kepenų funkcijas, šiek tiek sumažino cholesterolio kiekį ir sumažino pačių kepenų dydį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)