- Pirmiausia norėčiau paklausti, kaip ir kodėl buvo įkurta organizacija, kuriai vadovaujate?

- Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos rūmai įkurti 2011 metų birželį. Jų tikslas - sveika gyvensena ir natūralia medicina pagerinti Lietuvos žmonių sveikatą. Yra daugybė šia veikla užsiimančių organizacijų, žmonės junta jų reikalingumą, tačiau dėl mūsų įstatymų jos mažai ką gali. Todėl buvo nutarta suvienyti šioje srityje dirbančius žmones bei organizacijas ir visų jų vardu kalbėti su valdžia.

- Vis dėlto esate tradicinės medicinos atstovas?

- Esu kardiologijos profesorius, dirbu širdies aritmijų srityje. Mano profesinė ir visuomeninė veikla viena kitai neprieštarauja. Beveik prieš 15 metų Klaipėdoje įkūrėme Sveikatos mokslų fakultetą, tad šia sritimi domiuosi seniai. Akivaizdu, kad pas mus išvis nėra sveikatos sistemos. Nors ministerija vadinama Sveikatos, iš tikrųjų ji - ligų ministerija. Tokia sistema - labai brangi ir labai neefektyvi. Kad žmogus kuo ilgiau būtų sveikas ir darbingas, reikia visiškai kitokios veiklos ir profesijos. Juk medikas yra ligų gydytojas. Medicina - labai išsivysčiusi sritis ir vystosi toliau, o sveikatos tausojimo sistemos iš esmės nėra.

- Šioje srityje dirbančioms nevyriausybinėms organizacijoms lėšų Sveikatingumo metams neskirta. Kaip tai vertintumėte?

- Esame nusiteikę dirbti. Nevyriausybinių organizacijų forume, kur susirinko daugiau kaip šimtas įvairių organizacijų atstovų, buvo nutarta, kad metai, siekiant aprėpti kuo daugiau sveikatos sričių, bus paminėti ir be Vyriausybės finansavimo.

Remdamiesi mūsų gyvensenos tradicijomis, visus dvylika 2013 metų mėnesių susiejome su tam tikrais žmogaus sveikatingumo aspektais: sausis - sveika pradžia, vasaris - imuninės sistemos puoselėjimas, kovas - dvasinė sveikata, balandis - švari aplinka, gegužė - judėjimas, birželis - sveika šeima, liepa - gamta ir natūrali medicina, rugpjūtis - laiminga branda, rugsėjis - sveika mokykla, spalis - sveika mityba, lapkritis - laikas be žalingų įpročių, o gruodis - žvilgsnis į ateitį. Kiekvieną mėnesį atitinkamomis temomis bus organizuojami renginiai, į kuriuos bus mėginama įtraukti kuo daugiau gyventojų.

- Ar šie Sveikatingumo metai galėtų tapti lūžio tašku sveikatos sistemoje?

- Pažiūrėsime, kai baigsis metai. Kad ir kaip ten būtų, turime dirbti.

- Minėjote, kad ministerijoje vyrauja sustabarėjęs požiūris į žmogaus sveikatą. Tačiau ar žmonės taip pat nesupranta sveikatos esmės?

- Deja, taip, žmonės net nesupranta, kad gali būti sveiki. Jie nesuvokia, jog reikia maitintis taip, kad nesirgtų, taip pat neįsisąmonina, kad reikia judėti, kad nereikia gadinti nervų - nei sau, nei kitiems. Ir nuosekliai eina ligų link...