Latte kavos porcija kaloringumu lygi delno dydžio vištienos krūtinėlės porcijai

Kaip DELFI pasakojo gydytoja dietologė dr.Edita Gavelienė, kavoje iš tiesų yra įvairių naudingų medžiagų. Naudingas ir tas pats prieštaringai vertinamas kofeinas, jei vartojamas saikingais kiekiais. Be to, kava turi flavonoidinių medžiagų, kurios veikia kaip antioksidantai. Be to, natūrali kava be jokių priedų turi nulį kalorijų.

„Labai dažnai kava yra geriama su pienu. Iš mediko pozicijų, šlakelis pieno kavoje yra naudingas. Mat kava visgi turi kalcio mažinantį poveikį, todėl šio mikroelemento turintis pienas šį poveikį kompensuoja. Tiesa, norint mūsų organizmą papildyti kalciu, tiktų ir pats liesiausias pienas. Tačiau paprastai kavai naudojamas didesnio riebumo pienas, kadangi jis gražiau ir skaniau susiplaka į putas. Čia ir prasideda kalorijų bombos.

Šaukštas lieso pieno (iki vieno procento) turi vos 5 kcal, tačiau tradicinės latte kavos porcija turi jau apie 220 kcal. Tai būtų 3-4 obuoliai arba delno dydžio vištos krūtinėlės porcija, taigi du trečdaliai moters pietų kalorijų. Mat tikroje latte kavoje turi būti naudojamas ne mažesnis kaip 3,5 proc. riebumo pienas. Beje, šiuo atveju kalbu apie kavą, ant kurios dar neužpurkšta grietinėlės“, - pasakojo dietologė.

Anot E. Gavelienės, kita populiari kava, kapučino, turi šiek tiek mažiau pieno, taigi ir mažiau kalorijų. Puodelis kapučino kavos su šaukšteliu cukraus yra apie 150 kcal.

Neretai kava skaninama ne tik pienu, bet ir kitokiais priedais. Pavyzdžiui, cinamono galima nebijoti – šis prieskonis neturi kalorijų. Jei pabarstoma šaukšteliu kakavos – taip pat nieko tokio. Net ir šaukštelis šokolado prideda tik 10-20 kcal, tačiau bėda ta, kad šaukšteliu neretai nepasitenkinama.

„Šiame kontekste verta paminėti ir karštą šokoladą. Iš esmės taip vadinamas kakavos gėrimas, tačiau mes nuo seno įpratę prie kitokio karšto šokolado, kurį valgome Operos ir baleto teatre. Ekspreso kavos dydžio puodeliui reikia ne mažiau, kaip 50 g tikro šokolado. Toks karštas šokoladas jau turi apie 400 kcal. Tuo tarpu tradicinė kakavos porcija, apie 300 ml, turi apie 300 kcal“, - aiškino pašnekovė.

Desertinius kavos gėrimus patartina vartoti tik 1-2 kartus per savaitę

E. Gavelienė pastebi, kad desertiniai kavos gėrimai nėra labai populiarūs tarp vyresnio amžiaus žmonių, bet tarp jaunų žmonių ir paauglių populiarėja įvairiausiais priedais paskaninti kavos gėrimai, pavyzdžiui, kondensuotu pienu, skirtingais sirupais (arbatinis šaukštelis sirupo turi apie 30 kcal, o į puodelį kavos paprastai pilama keletas šaukštelių, taigi prie jau išvardintų kalorijų reikia pridėti ir šias). Pasitaiko, kad desertinės kavos porcija keičia jaunuolio pietus.

Tuo tarpu populiariojoje spaudoje, anot dietologės, galima pastebėti kuriozinių atvejų, kai daug kalorijų turintys gėrimai savotiškai reklamuojami. Pavyzdžiui, vienu metu buvo populiaru rinkti kaloringiausią kokteilį, o pieno kokteilį, į kurį dedama riebaus pieno, grietinėlės, ledų, cukraus, vaisių, galima padaryti net iki tūkstančio kalorijų. Taigi su stikline tokio gėrimo gaunama visos dienos kalorijų norma.

„Kiekvienas toks priedas, aišku, pagerins skonį, praplės mūsų skonių paletę, bet tuo pačiu padaugins ir rūbų mūsų spintoje. Jei šie gėrimai taps kasdieniais, iš tiesų teks pirkti naujus, dydžiu didesnius rūbus. Pati kava yra konkretus gėrimas, turintis savo vietą, bet kai pradedama gerinti jos skonį, kcal skaičius auga geometrine progresija. Tokie gėrimai gali būti vartojami tik kaip desertai – 1-2 kartus per savaitę. Tai tinka net ir tiems, kurie neturi problemų dėl svorio korekcijos. Skonio prasme geriausias pasirinkimas tiesiog juoda kava su šlakeliu pieno“, - patarė gydytoja.

Verta žinoti, kad šaukštelis cukraus turi apie 50 kcal, šaukštelis neriebios grietinėlės – apie 20 kcal, šaukštelis 30 proc. riebumo grietinėlės – 50 kcal, tačiau paprastai šių priedų dedama ne po šaukštelį. Taip pat reikia žinoti, kad nors su tokiu gėrimu gaunama pietų kalorijų norma, jis savo maistingumu negali atstoti pietų. Be to, jeigu kažkoks produktas mitybos racione ima vyrauti, tai reiškia, kad nukenčia kiti, o tik įvairovės dėka galime gauti tai, ko reikia mūsų kūnui.

E. Gavelienė taip pat priminė, kad ir populiarus gėrimas „Trys viename“ yra desertas, o ne gėrimas. Šie miltukai, ištirpinti puodelyje vandens, turi apie 200 kcal, o yra žmonų, kurie per dieną išgeria ir šešis tokius puodelius.

„Noriu atkreipti dėmesį ir į populiarėjančius trintų vaisių kokteilius. Dažnai jie traktuojami kaip labai sveikas pasirinkimas, bet reikia žinoti, kad stiklinėje tokio kokteilio (300-400 ml), į kurį įdedama visos dienos vaisių norma, yra apie 400 kcal“, - teigė pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)