Vis dėlto, egzistuoja skirtumas tarp papildomai įdėto cukraus ir natūraliai visuose maisto produktuose esančio cukraus, tokio kaip fruktozė vaisiuose ar laktozė pieno produktuose.

Natūralūs cukrūs laikomi sveikais, mat juose yra maistinių medžiagų, kurios teigiamai veikia medžiagų apykaitą, pavyzdžiui, ląstelienos ir antioksidantų. Papildomi cukrūs (dėl geresnio skonio į maistą įdėti saldikliai) tokių privalumų neturi. Būtent juos per šį 21 dienos iššūkį ir eliminuosite iš savo mitybos, rašo health.com.

Ką privalu padaryti pirmą savaitę:

Išvalykite namus: Floridos universiteto Medicinos koledžo dėstytojas Markas Goldas įsitikinęs, kad kuo daugiau cukraus turite, tuo labiau jo trokštate. Atsikratykite jo.

Išmokite su cukrumi susijusius terminus: Sukluskite, kai sudedamųjų dalių sąraše pastebite žodžius „cukranendrių“, „sirupas“, „nektaras“, „agavos“, vaisių sulčių koncentratas ir visus žodžius su galūne „-ozė“. Valgote mieste? Atsisakykite glazūruotų, meduje mirkytų, lipnių ir barbekiu variantų.

Išvalykite maisto sandėliuką: Išmeskite saldžius pakuotus maisto produktus ir gėrimus. Jeigu abejojate, verčiau panagrinėkite ne cukraus gramus, o ingredientus. Etiketėse dar nenurodoma, kokia dalis cukraus yra natūrali, o kiek jo papildomai dėta.

Užklijuokite lipukus ant saldinamųjų produktų: Priklijuokite lipukus prie tokių produktų kaip medus ar cukrus, kad atidarius spintelę tai pasitarnautų jums kaip įspėjamasis ženklas.

Turėkite atsarginį planą: Yale-Griffin prevencinių tyrimų centro direktorius Davidas Katzas pataria turėti užkandžių nenumatytiems atvejams, pavyzdžiui, bananą ar mažai cukraus turintį javainių batonėlį.

Ką privalu padaryti antrą savaitę:

Pradėkite stipriai mažinti: Pokyčiai privers perkvalifikuoti jūsų gomurį. „Savo pomėgį saldumynams galite sumažinti per dvi savaites“, – įsitikinęs D. Katzas.

Kruopščiai įvertinkite: Pasemkite tiek cukraus, kiek jums atrodo, kad reikia, tada pusę padėkite atgal. „Pusė arbatinio šaukštelio turi didelę reikšmę“, – įsitikinusi dietologė Sally Kuzemchak.

Maišykite: Derinkite papildomai nesaldintus produktus su saldintais (pabandykite pusę puodelio gryno, nesaldinto, migdolų pieno su puse puodelio vanilinio pieno).

Gerkite tik vandenį: Visą savaitę vietoj gazuotų gėrimų (įskaitant ir dietinius) ir vaisių sulčių gerkite gryną vandenį.

Ką privalu padaryti trečią savaitę:

Darykite ilgalaikius planus: Pakėlėte savo cukraus IQ ir neutralizavote savo aistrą saldumynams. „Po maždaug trijų mėnesių ši mitybos revizija taps nauju įpročius“, – įsitikinęs D. Katzas.

Valgykite desertą: Visiškas cukraus atsisakymas gali sukelti galvos skausmus ir nenumaldomą troškimą pasmaližiauti. Tad jeigu norisi saldžiai, suvalgykite desertą.

Vartokite daugiau sveikų riebalų: Į kiekvieną patiekalą įdėkite „gerųjų“ riebalų, pavyzdžiui, avokado ar alyvuogių aliejaus. Klivlando klinikos Funkcinės medicinos centro direktorius Markas Hymanas pataria: „Sveiki riebalai išjungia receptorius jūsų smegenyse, kurie stimuliuoja potraukį saldumynams“.

Laikykitės grafiko: Stenkitės valgyti ir užkandžiauti kasdien tuo pačiu metu. „Nusistovėjusi tvarka apsaugos jus nuo netikėto alkio ir pasidavimo maistui pakuotėse“, – įspėja dietologė Maria Rodriguez iš „Diabeto aljanso“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)