Šis narkotikas žmones paverčia savotiškais zombiais, kurie praranda ne tik atmintį, bet ir laisvą valią – juos galima įtikinti padaryti bet ką: ištuštinti savo banko sąskaitą ar atiduoti automobilio nei buto raktus.

„Žmonės išeina linksmintis, o po dviejų a trijų parų prabunda ant parko suoliuko. Žmonės čia atvyksta be prisiminimų ir pinigų“, - teigia San Jose universitetinės ligoninės Bogotoje seselė Maria Fernanda Villota, kiekvieną savaitę padedanti bent kelioms skopolamino aukoms.

Šis narkotikas beskonis ir bekvapis, aukoms jis dažniausiai paprasčiausiai įberiamas į gėrimą bare. 2012 metais Kolumbijos policijos pareigūnai tyrė 1200 nusikaltimų, kai žmonės buvo apsvaiginti skopolaminu. Aukomis tampa tiek įtakingi politikai, tiek paprasti žmonės.

Skopolaminas išgaunamas iš kelių alkaloidinių augalų, turinčių psichotropinį poveikį, jų Kolumbijoje tikrai netrūksta. Pavyzdžiui, puikiai tinka paprastosios durnaropės.

Narkotikas gali būti naudojamas ir medicininiais tikslais: jis palengvina jūros ligos simptomus ir Parkinsono liga sergant kamuojančius traukulius . Tačiau geriausiai jis žinomas dėl kitų dalykų.

Skopolaminas blokuoja neurotransmiterius, pernešančius informacija smegenų sričiai, atsakingai už trumpalaikę atmintį, paaiškina mokslų daktaras Camilo Uribe iš San Jose universitetinės ligoninės toksikologijos skyriaus, jis yra vienas geriausių šios narkotinės medžiagos žinovų. Kitaip tariant, to, ką žmonės daro, apsvaiginti šio narkotiko, smegenys paprasčiausiai nefiksuoja. Be to, narkotikas paverčia aukas itin sukalbamais įvairiausiems sumanymams.

Nacių „mirties angelas“ Josefas Mengele skopolaminą apklausų metu naudojo kaip savotišką tiesos serumą. XX a. 7-ame dešimtmetyje CŽV, atlikdama prieštaringai vertinamus elgsenos programavimo eksperimentus, taip pat kliovėsi šiuo narkotiku, teigiama Johno D. Marko knygoje „The Search for the Manchurian Candidate“.

Nuo XX a. 8-ojo dešimtmečio Kolumbijos nusikaltėliams šis narkotikas padeda žaginti moteris, apvogti namus ir netgi grobti vaikus.

2012 metais pagrobėjas minėtuoju narkotiku apsvaigino septynerių metų mergaitės tėvus ir pagrobė jų dukrą. Mergaitę pavyko išgelbėti tik po dviejų mėnesių. Deja, dažniausiai aukos nieko neprisimena, tad pareigūnams sučiupti nusikaltėlius itin sunku.

Neretai nusikaltėliai apsvaigintus žmones įtikina vietoj jų įvykdyti nusikaltimą.

„Galima tiesiog įduoti ginklą, nurodyti, ką nužudyti, ir žmogus tai nedvejodamas padarys“, - teigia C. Uribe.

Vienintelis skopolamino trūkumas, keliantis nerimą nusikaltėliams, yra rizika, jog auka ims agresyviai elgtis ir puls skriaudiką.

„Būta atvejų, kai teko gydyti ir auką, kuri apsvaiginta narkotikais, ir nusikaltėlį, kuriam pastaroji neblogai įkrėtė“, - prisimena gydytojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)