Jeigu sūrio valgote itin daug ir dažnai, padidėja organizmo rūgštingumas, atsiranda pavojus prarasti kaulams taip būtiną kalcį. Organizme sutrinka rūgščių ir šarmų pusiausvyra.

Nors sūryje gausu sočiųjų riebalų, šis produktas reikalingas ir naudingas (tik svarbu neprarasti saiko) – sūriuose daug baltymų, vitamino D, cinko ir kalcio. Specialistai įvertino populiariausių sūrių naudą. Skaičiai pateikiami įvertinus 30 gramų įvairių rūšių sūrių gabaliukus.

120 kalorijų, 9 gramai riebalų, 290 miligramų kalcio

Šios rūšies sūryje gausu baltymų ir mineralinių medžiagų. 30 gramų gabalėlyje ementalio sūrio yra net trečdalis rekomenduojamos dienos kalcio normos ir beveik dešimtadalis cinko normos. Cinkas būtinas odai, reprodukcinei sveikatai ir imuninei sistemai.

Įvertinimas: 8 balai iš 10

2) Bri sūris

96 kalorijos, 8 gramai riebalų, 162 miligramai kalcio

Dauguma žmonių įsitikinę, kad bri sūris – vienas iš riebiausių, bet tai netiesa. Jis ne toks riebus kaip čederis ar stiltonas, be to, jame gausu kalcio. Be to, šis sūris organizmą aprūpina ir nemenku kiekiu cinko bei vitaminu B1, kuris būtinas ląstelių darbui.

Įvertinimas: 6 balai iš 10

3) Kamamberas

89 kalorijos, 7 gramai riebalų, 105 gramai kalcio

Kamamberas turi trečdaliu mažiau riebalų ir ketvirtadaliu mažiau kalorijų nei kietieji sūriai. Kamambere gausu folio rūgšties, kuri organizmui būtina gaminantis raudonuosius kraujo kūnelius, nors besilaukiančios moterys šio sūrio turėtų vengti.

Įvertinimas: 5 balai iš 10

4) Parmezanas

136 kalorijos, 9,8 gramų riebalų, 360 miligramų kalcio

Šiame sūryje itin gausu kalcio. Tereikia vos šaukšto smulkinto parmezano ant makaronų, ir gaunate net 15 proc. rekomenduojamos kalcio paros normos. Be to, šiame sūryje daugiausia cinko. Būkite atsargūs – parmezane labai daug druskos.

Įvertinimas: 9 balai iš 10

5) Varškės sūris

29 kalorijos, 1,2 gramo riebalų, 22 miligramai kalcio

Tai vienintelis tikrai neriebus sūris – puikus pasirinkimas norintiems sulieknėti. Bet jame mažai kalcio, todėl jo maistinė vertė, lyginant su kitais sūriais, gana menka.

Įvertinimas: 5 balai iš 10

124 kalorijos, 10,3 gramo riebalų, 216 gramų kalcio

Vienas iš riebiausių sūrių, tačiau puikus kalcio ir cinko šaltinis.

Įvertinimas: 6 balai iš 10

78 kalorijos, 4,5 gramų riebalų, 252 miligramai kalcio

Pusriebyje čederyje gausu baltymų, kalcio ir cinko – daugiau nei tradiciniame šio sūrio variante. Yra vienas trūkumas – mažiau vitaminų A ir D.

Įvertinimas: 9 balai iš 10

132 kalorijos, 14,2 gramai riebalų, 29 miligramai kalcio

Vienas iš nesveikiausių sūrių – net pusę jo masės sudaro gryni riebalai. Be to, lyginant su kietaisiais sūriais, jame mažiai ir kalcio.

Įvertinimas: 2 balai iš 10

100 kalorijų, 7,6 gramai riebalų, 231 miligramas kalcio

Šis sūris – vidutinio riebumo, jame gausu kalcio, tačiau daug druskos, todėl juo piktnaudžiauti nepatartina aukštą kraujo spaudimą turintiems žmonėms.

Įvertinimas: 8 balai iš 10

59 kalorijos, 4,7 gramo riebalų, 57 miligramai kalcio

Nekaloringas ir daug vitamino D turintis sūris. Tuo jis pranašesnis už karvės pieno sūrius, nors jame ne itin daug kalcio ir cinko.

Įvertinimas: 6 balai iš 10

11) Feta

75 kalorijos, 6 gramai riebalų, 108 miligramai kalcio

Iš avies pieno pagamintame sūryje, lyginant su pusriebiu čederiu, yra daugiau kalcio, tačiau mažiau kalorijų. Be to, fetoje daugiau vitamino D nei karvės pieno sūriuose. Didžiausia problema – druska. 30 gramų porcijoje yra net penktadalis moterims rekomenduojamos dienos normos.

Įvertinimas: 7 balai iš 10

90 kalorijų, 7,5 gramų riebalų, 155 miligramų kalcio

Nors ir gana riebus, tačiau jame gausu kalcio.

Įvertinimas: 7 balai iš 10

13) Rikota

56 kalorijos, 4,4 gramai riebalų, 63 miligramai kalcio

Šiame sūryje mažai riebalų ir druskos, tačiau nedaug kalcio.

Įvertinimas: 7 balai iš 10

123 kalorijos, 10,7 gramų riebalų, 96 miligramai kalcio

Kalbant apie riebalus ir kalorijas, šis sūris panašus į čederį, tačiau stiltone daugiau kalcio. Šiame sūryje daug folio rūgšties. Stiltonas nerekomenduojamas besilaukiančioms moterims.

Įvertinimas: 4 balai iš 10


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)