Aukštoje temperatūroje kepti linų sėmesnys didina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, o tada jau kenčia mūsų kraujagyslės, atsiranda cukraligės rizika.

Jei duona stipriai apkepusi, jos plutoje ir pade gali būti akrilamidų, kurie susidaro aukštoje temperatūroje kaitinant daug krakmolo ir angliavandenių turinčius produktus. Tai – kancerogeninės medžiagos.

Nepatariama taupyti apipjaustant apipelijusią duoną. Jei pradėjusį pelyti kampą nupjausite, nieko nelaimėsite – pelėsių išskirtos kenksmingos medžiagos užteršia visą duoną.

Tačiau nevalia pamiršti, kad duona yra puikus angliavandenių šaltinis, o angliavandeniai – pagrindinis energijos šaltinis. Duonoje yra skaidulinių medžiagų, daugiausia jų – grūdo apvalkale.

Skaidulinės medžiagos turi didelę įtaką maisto virškinimui, gerina virškinamojo trakto peristaltiką, lemia greitesnį maisto slinkimą žarnynu. Todėl patariama valgyti rupiai maltų grūdų duoną, su grūdais ar sėlenomis.

Svarbiausia – viso grūdo duona, nes joje yra daugiau skaidulinių medžiagų, mikroelementų ir vitaminų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)