Atrodo, neriatės iš kailio siekdami paaukštinimo darbe, bet visos pastangos veltui? Galbūt metas susimąstyti apie tai, kaip maitinatės, klausia „The Daily Mail“.

Pasak specialistų, valgydami tam tikrą maistą esame darbingesni, t. y. lengviau susikoncentruojame, geriau įsimename ir produktyviau dirbame.

Smegenys sveria kiek daugiau nei 1,3 kilogramo. Tai išties nedaug, palyginti su viso kūno mase. Tačiau būtent smegenys suvartoja net 20 proc. visų per dieną gaunamų kalorijų. Taigi, jei nenorite būti užuomaršos, o visada guvaus proto ir žvaliai nusiteikę, būtina laikytis smegenų veiklą skatinančio mitybos režimo.

Skaitykite toliau ir sužinosite, kokius produktus vartoti, norint pasistūmėti karjeros keliu.

Koncentraciją gerinantys produktai

Sugebėjimą susikoncentruoti lemia impulsų perdavimo smegenų ląstelėms sparta.

Šioms ląstelėms reikalingas deguonis, nes tik tada suintensyvėja jų veikla ir sparčiau siunčiami signalai. Deguonį jos gauna iš kraujo cukraus.

Omega-3 riebalų rūgštys (kurių didžiausias šaltinis – riebiosios žuvys, tačiau taip pat yra graikiniuose riešutuose ir moliūgų bei linų sėklose) skatina ir palaiko mielino gamybą. Štai kodėl žuvų taukų papildai, kaip manoma, gerina vaikų protinę veiklą (nors atlikus kai kuriuos tyrimus ši nuostata vertinama dviprasmiškai).

PATARIMAS. Kad pavyktų lengviau susikoncentruoti, valgykite reguliariai tris kartus per dieną. Užkandžiaukite graikiniais riešutais ir moliūgų sėklomis.

Žvalumo teikiantys produktai

Patiriant emocijas, kaip ir bet kurios protinės veiklos atveju, smegenų ląstelėmis žaibišku tempu perduodami impulsai.

Informacija perduodama cheminių junginių, vadinamų neuromediatoriais. Būtent jiems ir tenka pagrindinis nuotaiką lemiantis vaidmuo.

Vienas iš pagrindinių neuromediatorių yra dopaminas, kurio koncentracija lemia pakilią nuotaiką. Pakilus dopamino lygiui pajuntamas entuziazmas ir jėgų proveržis. Nukritus jo lygiui apima apatija, liūdesys, susierzinimas ir nuobodulys.

Kad dopamino gamyba nesmuktų ir nuotaika išliktų pakili, rinkitės patiekalus iš burokėlių, pupelių, nepamirškite ir migdolų, kiaušinių, mėsos bei grūdų.

O jei norite patirti tikrą geros nuotaikos antplūdį, žinokite, kad pagrindinis dopamino šaltinis yra šokoladas. Taip yra dėl jo sudėtyje esančio anandamido – veiklųjį marihuanos komponentą primenančios medžiagos.

PATARIMAS. Pusryčiams valgykite kiaušinienę su kumpiu, kad visą dieną neblėstų gera nuotaika. Užkandžiaukite migdolų riešutais arba rinkitės ką nors iš pupelių. O po pietų sukramsnokite plytelę juodojo šokolado.

Koncentraciją gerinantys gėrimai

Kava su kofeinu – klasikinis vaistas nuo mieguistumo, tik reikia žinoti, kada ir kiek jos gerti.
Kofeinas skatina smegenų ląstelių veiklą, todėl pajuntamas energijos antplūdis. Deja, padauginus kavos padidėja nervingumas, todėl patariama apsiriboti vienu puodeliu stipraus espreso.
PATARIMAS. Puodelis espreso suteiks budrumo, bet išgėrus dvigubą espreso gali padidėti nerimo jausmas, kuris trukdys susikaupti.

Atmintį gerinantys produktai

Gebėjimą įsiminti lemia smegenų ląstelių kuriamos asociacijos.

Sparčiausiai šis procesas vyksta tada, kai smegenų ląstelės yra suaktyvintos. Dėl šios priežasties tvirčiausiai atmintin įstringa ta informacija, kuri sukelia emocijas arba yra susijusi su intensyvia intelektine veikla.

Smegenų ląstelių aktyvumą palaiko acetilcholinas – vienas iš nervų sistemos mediatorių.
Pagrindinio šios medžiagos komponento cholino yra kiaušiniuose, kepenyse ir sojos pupelėse.
Atmintį gerina ir tokios daržovės kaip kopūstai, brokoliai bei kalafiorai. Mokslininkai sutinka, kad daug šių daržovių valgantys asmenys atminties testus atlieka geriau nei tie, kurių racione šių daržovių mažiau.

PATARIMAS. Valgykite kiaušinius, nes tai efektyviai atmintį gerinantis produktas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)