Skaitykite ir sužinokite, koks jūsų asmenybės tipas, ir gaukite vertingų patarimų, kaip atsikratyti nereikalingų kilogramų ir gerai jaustis, skelbia health.com.

Jeigu sau skiriate itin daug dėmesio, bandant atsikratyti papildomų kilogramų, tai yra didelis pliusas. „Savimylos labai paiso savo interesų, juos nuodugniai apgalvoja, geba tausoti savo energiją ir turi daugiau valios, priimdami sveikatai ir savijautai naudingus sprendimus“, - teigia mokslų daktarė ir knygos „The Sharp Solution: A Brain-Based Approach for Optimal Performance“ autorė Heidi Hanna. Tie, kurie daug dėmesio skiria kitiems, dienos pabaigoje dažniausiai jaučiasi labai išsekę. Todėl dažnai nekreipia dėmesio į tai, ką valgo. Tokiems žmonėms reikėtų išmokti sveiko savanaudiškumo – mokėti tenkinti savo poreikius ir nejausti dėl to kaltės. Draugai nori susitikti? Lai palaukia, kol baigsis jūsų treniruotė sporto klube arba prisijungia prie jūsų. Dėl kitų žmonių užgaidų jūs savo planų atsisakyti neprivalote.



Bendrauti ir linksmintis mėgstantys žmonės leidžia stresui kauptis iki ribos, dar vadinamos „migdolinio smegenų kūno užgrobimu“, teigia H. Hanna. Panašiai ir su maistu. Moksliniai tyrimai jau anksčiau atskleidė, jog su malonumu susijęs valgymas taip pat įjungia priklausomybės mechanizmą – tad norisi kaloringo maisto ir norisi jo dideliais kiekiais. „Jeigu jums patinka būti dėmesio centre, stenkitės atsidurti socialinėse situacijose, kur nėra maisto“, - siūlo psichologijos profesorius iš Teksaso universiteto Artas Markmanas.

1972 metais buvo atliktas tyrimas, kurio metu mokslininkai vaikams siūlė rinktis: vieną zefyrą iš karto, arba, jeigu jie sugebės išlaukti 15 minučių, du zefyrus. Tie, kurie sutiko palaukti, vėlesniame amžiuje sulaukė didesnės sėkmės, jautėsi laimingesni. „Gebėjimas atitolinti atpildą tiesiogiai susijęs su svorio mažinimu. Yra dviejų tipų žmonės – vieno zefyro arba dviejų zefyrų“, - teigia A. Markmanas. Jeigu turite sunkumų kovoje su nereikalingais kilogramais, greičiausiai esate vieno zefyro žmogus. Jeigu atsikratysite mažų pagundų, jums gali pasisekti: nelaikykite namie nesveiko maisto atsargų, už kiekvieną nesėkmę ar sėkmę neapdovanokite savęs gardėsiais.


Visada laiku įvykdote visus įsipareigojimus? Griežtai laikotės taisyklių? Tai reiškia, jog esate sąžiningas ir patikimas žmogus – tokiems žmonėms žymiai paprasčiau laikytis mitybos ar sporto plano, tvirtina A. Markmanas. Tačiau, nepriklausomai nuo to, ar esate patikimas ar ne, galioja vienas paradoksas – kurdami mitybos planą, esate priversti nuolat galvoti apie maistą. O tokios mintys gali pakišti jums koją. Sprendimas: jums reikia ritualų, kurių pagrindinis tikslas – ne konkrečiai atsikratyti nereikalingų kilogramų, tačiau įgyvendinti sveikatai naudingus pokyčius. Pavyzdžiui, vietoj to, kad puskilometrį vežtumėte savo vaikus į mokyklą, geriau juos palydėkite pėsčiomis.



Tai, kaip jums pavyksta išsilaikyti gyvenimo karuselėje, apibrėžia jūsų emocinį stabilumą. „Jeigu esate emociškai jautrus, dažniausiai jaučiatės arba labai gerai, arba labai blogai – jums būdingi kraštutinumai“, - teigia A. Markmanas. Yra žmonių, kuriuos emocijos verčia valgyti, taigi juo plačiau įsisiūbuoja jūsų emocijų sūpynės, tuo didesnė tikimybė, jog imsimės veiksmų – valgymas šiuo atveju ir yra veiksmas, teigia specialistas. Išmokite atpažinti artėjančią jausmų audrą ir imkitės sveikatai naudingų priemonių. Jaučiatės prastai? Paskambinkite bičiuliui ir susiruoškite pabėgioti.

Žmonės, kuriems mieliausias užsiėmimas – tingius vakarus leisti knygos kompanijoje, norėdami sulieknėti, rimtų išbandymų galite ir nepatirti. „Introvertai atrodo mąslūs ir uždari žmonės, jų gyvenimo būdas ne toks impulsyvus, todėl jie gali sau leisti prabangą racionaliau rinktis“, - teigia H. Hanna. Introvertai taip pat dažniausiai pasižymi savybėmis, padedančiomis veiksmingai keisti mitybos įpročius ir reguliariai sportuoti. Tokiems pokyčiams būtinas susivaldymas, o impulsyviems žmonėms tai neįveikiama užduotis. Ekstravertai turėtų iš anksto kruopščiai planuoti situacijas, padėsiančias išbandyti valią. Jeigu žinote, jog eisite į vakarėlį, pavyzdžiui, prieš tai sukrimskite sveiką užkandį – tuomet vakarėlyje sušlamšite mažiau kaloringo maisto.



„Žmonės, kurie visur ir visada save vertina itin griežtai, kas kartą padarę bent menkiausią klaidą save smarkiai baudžia. Tie, kuriems pasitikėjimo savimi netrūksta, net ir po tokių išbandymų užtikrintai juda į priekį ir sau žada daugiau tokių klaidų nebekartoti“, - teigia A. Markmanas. Jeigu esate sau per griežtas, greičiausiai po menkos nuodėmės prie stalo be saiko persivalgysite, o tada save graušite ir gailėsitės dar labiau. „Jeigu iš prigimties esate sau itin griežtas, atlaidumo reikia mokytis – tai labai svarbu“, - sako A. Markmanas.


Jeigu neinate miegoti iki patyčių, iškyla reali grėsmė jūsų talijai. Pensilvanijos universiteto mokslininkai išsiaiškino, jog žmonės, neinantys miegoti iki 4 valandų ryto, vėlyvuoju metu suvartoja mažiausiai 550 papildomų kalorijų. Be to, didžioji dalis vėlų metą suvartojamų kalorijų gaunama iš itin riebaus maisto – riebesnio, nei žmonės valgo dienos metu.
Pelėda

Australijos mokslininkai išsiaiškino: anksti rytais besikeliantys asmenys mažiau rizikuoja priaugti nepageidaujamų kilogramų (lyginant su pelėdomis) – net jeigu miega vienodą skaičių valandų. Nors tyrime dalyvavo vaikai, rezultatai aktualūs ir kalbant apie suaugusius asmenis, teigia miego specialistas ir neurologas iš Weillo Cornellio medicinos centro Niujorke Allenas Towfighas. Be to, specialistas primygtinai pataria per parą miegui skirti nuo 7 iki 9 valandų.


Žmonės, kurie lengvai prisitaiko prie kitų, lyginant su neurotiškomis asmenybėmis, yra lieknesni. Bent jau tokias išvadas pateikia leidinys „Journal of Personality ir Social Psychology“. Kartais, anot A. Markmano, sulaukiama priešingo rezultato. „Lengvai sukalbami žmonės dėl nesėkmių patiria didesnį stresą, nes bijo nuvilti kitus žmones. Toks stresas gali pakišti koją kovoje su antsvoriu, nes stresas trukdo bandymams atsispirti pagundoms“, - konstatuoja specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)