Štai aštuoni su sveikata susiję dalykai, kuriuos specialistas gali pasakyti pažvelgęs į žmogaus rankų nagus.

Emfizema sergančių ar kitokių su plaučiais susijusių sveikatos sutrikimų turinčių žmonių nagai dažnai būna deformuoti. Dėl pakitusios pirštų galų formos pasikeičia ir pirštų nagai – jie savo forma ima priminti būgnų lazdeles.

Maži įlinkimai ant nagų gali liudyti apie artritą, psoriazinį artritą ar egzemą. Artritas pažeidžia sąnarius ir gali būti susijęs su psoriaze, o ši savo ruožtu, taip pat kaip egzema, veikia odą.

Netinkamai besimaitinančių ar vitaminų ir maistingųjų medžiagų trūkumą patiriančių žmonių nagai gali būti plonesni nei įprasta ir lūžinėti.

Horizontalios linijos ant nagų gali atsirasti dėl didelio fizinio streso. Šios linijos dažnai atsiranda asmenims, kuriems buvo taikyta chemoterapija. Horizontalios linijos ant nagų gali atsirasti dėl tam tikrų ligų, sužeidimų ar itin prastos mitybos. Įdomus faktas: šių juostų atsiradimas gali būti susijęs su aukščiu ar gyliu. Štai tokios nagų deformacijos pastabėtos ant itin giliai panėrusių ir į Everesto kalną lipusių žmonių rankų.

Vertikalios linijos. Kai kurie žmonės genetiškai labiau linkę į tokius nagų pasikeitimus, tačiau tenka pripažinti, kad vertikalios linijos ant nagų atsiranda tiesiog dėl amžiaus. Vis dėlto dažnai linijos atsiranda ir dėl prastos mitybos.

Kai organizmui trūksta geležies, nagai savo forma ima panašėti į šaukštą. Vietoje to, kad normaliai dengtų piršto dalį, nagai nebebūna išgaubti ir savo forma pasidaro panašūs į šaukštą.

Inkstų ir kepenų problemas rodo iki pusės spalvą pakeitę nagai. Dėl inkstų ir kepenų ligų nagai neretai pakeičia spalvą – viena pusė tampa balta, o kita – tamsi arba rožinė.

Nuslinkęs nagas taip pat gali liudyti apie inkstų arba skydliaukės sutrikimus. Daugeliu atvejų sergant skydliaukės ar autoimuninėmis ligomis, pavyzdžiui, Greivso liga ar vilklige, atsiranda komplikacijų, kurias dermatologai būtinai pastebės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)