„Jeigu jūs vairuojate automobilį ar lėktuvą neišsimiegoję, tikimybė, kad sukelsite avariją, iš tiesų nemaža", - perspėja mokslininkas.

Ir vis dėlto, nepaisydami visų rizikų, nemažai žmonių naktimis nemiega. Ir ką gi jiems galėtų patarti specialistai? Apie tai rašo BBC.

Miegas atsargai 

Profesorius Ch. Czeisler'is pataria bent trumpam snūstelėti, jeigu žinote, kad naktį jums miegoti nepavyks.

„Popiečio pogulis padeda kompensuoti sumažėjusį darbingumą, kuris paprastai neišvengiamas tiems, kas dirba be poilsio“, - pataria jis.

Profesorius Kevinas Morganas pastebi, kad įveikti bemiegę naktį padeda reguliarus, stabilus miego grafikas kitomis dienomis. 

„Pamėginkite išsimiegoti atsargai: reguliariai miegoti naktimis tiek, kiek jums reikia. Neleiskite, kad susikauptų miego trūkumas – tai padės jums, kai teks dirbti visą naktį“, - sako mokslininkas.

Taisyklinga mityba

„Baltymai padeda išsaugoti žvalumą, - sako Paula Mee, konsultantė-dietologė iš Airijos, Dublino miesto. – Todėl vakarais, prieš bemiegę naktį, suvalgykite baltymų prisotintą patiekalą, pavyzdžiui, vištienos krūtinėlės ar lašišos. Angliavandenių perteklius jus migdys“.

„Visavertis maistas nakties metu tikrai nebūtinas: jūsų organizmas turi pakankamų atsargų tokiam atvejui. Bet galima užkąsti kokio nors maisto, turinčio daug baltymų, tarkim, riešutų, kad neapimtų mieguistumas“, - pataria dietologė.

Ryški šviesa

„Šviesa yra būdravimo signalas mūsų biologiniam laikrodžiui, jis praneša organizmui, kad metas busti ir nusiteikti aktyviai veiklai“, - sako gydytojas Joelis Adrien'as , neurobiologas ir vienas iš Prancūzijos nacionalinio sveikatos ir medicinos tyrimų instituto vadovų.

Bet šviesa turi būti tam tikro spektro, tvirtina gydytojas J. Adrien'as: „Tyrimai rodo, kad geriausiai žadina žydra šviesa, pavyzdžiui, žydrų šviesos diodų. Geltono atspalvio šviesa išlikti žvaliam nepadeda. Ji, priešingai, atpalaiduoja, todėl verčiau jos venkite, jeigu norite išlikti budrūs“.

Planuokite savo darbą 

Bemiegę naktį mąstymo gebėjimai nusilpsta, ir žmogus prasčiau atlieka užduotis, susijusias su informacijos apdorojimu, sako profesorius K. Morganas.

„Savo užduotis suskirstykite į dvi grupes: protines, kurioms atlikti būtinas intensyvus protavimas, įvairūs skaičiavimai, ir kitas, labiau rutinines, tokias kaip teksto formatavimas. Iš pradžių atlikite protines užduotis: faktai jūsų darbe turi būti tikslūs. O jau vėliau pereikite prie paprastesnių užduočių, pavyzdžiui, teksto formatavimo“, - pataria jis.

Gerkite kavą

Kofeinas susilpnina adenozino, cheminio junginio, sukeliančio nuovargio jausmą, poveikį.
„Gerkite kavą „strategiškai“, - sako Ch. Czeisler'is. Jis pataria nakties metu gerti kavą su reguliariomis pertraukomis.

Nešalkite

Žmogaus kūno temperatūra labiausiai krenta tarp trečios ir ketvirtos valandos nakties.
„Tegu šaltis neblaško jūsų nuo darbų, - sako Kevinas Morganas. – Pasirūpinkite iš anksto šilta darbine aplinka. Aš visada su savimi pasiimu atsarginį megztinį“.

Iš ryto snūstelėkite

„Užbaigę darbą, tarkim aštuntą ryto, išsiųskite jį elektroniniu paštu ir eikite miegoti – 90-100 minučių, būtent tokios trukmės miegas sudaro vieną pilną miego ciklą, - toliau aiškina K. Morganas. – To turėtų pakakti, kad jūsų organizmas normaliai funkcionuotų, bet nepakanka, kad galėtumėte saugiai vairuoti. Nesėskite prie vairo po bemiegės nakties“.

Be to, reiktų eiti miegoti kiek anksčiau, priduria mokslininkas: „Taip daug greičiau sugrįšite prie įprasto grafiko“.

...Arba tiesiog atsisakykite dirbti naktį

„Pasakykite viršininkui, kad dirbti naktį neprotinga, - pataria Ž. Adrjenas. - Miego trūkumas smarkiai atsiliepia sveikatai. Galbūt teks būti diplomatišku ir sakyti: na gerai, vieną kartą, bet ne daugiau. Tiesiog mokėkite pasakyti „ne“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)