„Galvojant apie pacientų saugumą, po diskusijų iš sąrašo išimti vaistai, stabdantys viduriavimą“, – po Sveikatos reikalų komiteto posėdžio trečiadienį BNS teigė ministras. Posėdyje pritarta ministerijos parengtoms Farmacijos įstatymo pataisoms dėl prekybos kai kuriais vaistais ne vaistinėse.

„Dalis viduriavimų būna infekciniai ir tada jų stabdyti negalima (...). Žmogus paprasčiausiai gali nežinoti, dėl ko viduriuoja – dėl maisto ar yra kažkoks infekcinis susirgimas“, – aiškino A. Veryga.

Pasak jo, jau yra numatytas preliminarus vaistų, kurias bus galima prekiauti mažmeninės prekybos vietose, sąrašas, o galutinai jis bus paskelbtas, kai Seimas priims pataisas.

Ministras sakė, jog parduotuvėse galės būti prekiaujama ir kelių pavadinimų, bet tos pačios veikliosios medžiagos vaistais. Veiklioji medžiaga galėtų būti tik viena, išskyrus augalinius ir homeopatinius preparatus.

Jei Seimas pritars, nuo šių metų lapkričio ne vaistinėse būtų prekiaujama vaistais nuo temperatūros, skausmo, įskaitant gerklės, uždegimo, priešalerginiais, skrandžio rūgštingumą mažinančiais ir antiseptiniais (žaizdoms dezinfekuoti) vaistais.

Pataisos numato, kad parduotuvėse ar degalinėse įsigytų vaistų gyventojai grąžinti ar pakeisti negalėtų. Prekybininkams siūlo uždrausti teikti informaciją apie turimus vaistus, jų nebūtų galima parduoti asmenims iki 16 metų, pažeistose pakuotėse, prekybos automatuose, nestacionariose vietose. Etanolio turinčiais vaistais nebūtų galima prekiauti.

Įteisinus prekybą kai kuriais nereceptiniais vaistais parduotuvėse ar degalinėse, jų negalima būtų laikyti savitarnos skyriuose, parduoti daugiau kaip vienos to paties pavadinimo vaisto pakuotės, be to, nebūtų galima siūlyti kito vaisto, jeigu norimo nėra. Prekybos vietose privalėtų būti raštiški įspėjimai, kad pardavėjas neteikia informacijos apie vaistus, o prie kasos jie turėtų būti laikomi atskirai nuo kitų prekių.

Dėl naujos prekybos vaistais tvarkos Seimas planuoja apsispręsti iki atostogų, kurios turėtų prasidėti liepą.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)