Tai, kad iš Liberijos atskridęs 56 metų amžiaus čekas paguldytas į vienos sostinės ligoninės infekcinį skyrių, pranešė Čekijos vyriausiasis sanitarijos gydytojas Vladimiras Valenta.

Apie paciento būklę kol kas nepranešama.

PSO įspėja, kad Ebola sparčiai plinta Vakarų Afrikoje

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įspėja, kad Ebolos virusas dabar įsitvirtino trijų labiausiai nuo šios mirtinos ligos kenčiančių miestų sostinėse ir sparčiai plinta beveik visose infekcijų teritorijose, skelbia BBC.

PSO vadovo pavaduotojas Bruce'as Aylwardas įspėjo, kad pasaulio atsakas neadekvatus Ebolos plitimui Gvinėjoje, Liberijoje ir Siera Leonėje.

Visos trys Vakarų Afrikos šalys kreipėsi į tarptautinę bendruomenę, prašydamos didesnės pagalbos kovojant su mirtina karštine.

Ebolos epidemija daugiausia Vakarų Afrikoje jau nusinešė beveik 3 tūkst. 900 žmonių gyvybes, tarp kurių – daugiau nei 200 sveikatos apsaugos darbuotojų.

Kalbėdamas ketvirtadienį B. Aylwardas pažymėjo, kad padėtis dabar yra blogesnė nei prieš 12 dienų.

„Liga įsitvirtino sostinėse, 70 proc. užsikrėtusių žmonų miršta nuo šio viruso. Jis sparčiai plinta beveik visose infekcijų teritorijose“, – sakė B. Aylwardas .

Tuo tarpu Ispanijoje dar septyni žmonės paguldyti į ligoninę stebėjimui. Tarp jų yra du kirpėjai, turėję kontaktą su slauge Teresa Romero iš Madrido, kuri slaugė Ebolos pacientą ir šiuo metu yra gydoma Madrido ligoninėje. Pranešama, kad jos būklė kritinė.

Be kita ko, Didžioji Britanija tikrina pranešimus, kuriuose įtariama, kad Ebola užsikrėtęs šalies pilietis mirė Makedonijoje. Tačiau Makedonijos sveikatos ministerija tvirtina, kad labai tikėtina, jog tai nėra šio mirtino viruso atvejis.

JAV pranešė, jog dėl Ebolos epidemijos griežtina iš Vakarų Afrikos atvykstančių asmenų kontrolę penkiuose didžiausiuose šalies oro uostuose – Atlantos, Čikagos, Vašingtono bei abiejuose Niujorko tarptautiniuose oro uostuose. Didžioji Britanija planuoja pasekti JAV pavyzdžiu.

„The Guardian“: TVF leido didinti skolinimąsi Afrikos šalims dėl Ebolos

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) leido trims Afrikos šalims didinti skolinimąsi ir biudžeto deficitą dėl Ebolos hemoraginės karštinės, rašo „The Guardian“.

Apie tai pareiškė TVF vadovė Christine Lagarde. Pasak jos, kalbama apie Siera Leonę, Gvinėją ir Liberiją, kurios daugiausia nukentėjo nuo epidemijos.

Kaip pažymėjo Ch. Lagarde, šiuo metu minėtoms šalims bus naudinga padidinti biudžeto deficitą. „Mes nedažnai sakome tokius dalykus“, – pridūrė ji.

Savo ruožtu Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki Moonas pareiškė, kad reakcija į Ebolos karštinės protrūkį, jo nuomone, nepakankama. Jis pabrėžė, kad kovai su epidemija reikia 20 kartų daugiau lėšų.

Ebolos virusas jau nusinešė beveik 4 tūkst. žmonių gyvybių.

Anot laikraščio, kiek anksčiau Siera Leonės, Gvinėjos ir Liberijos prezidentai pareiškė, kad jų šalys nebeišgali įveikti krizės, ir paprašė tarptautinės visuomenės padidinti paramą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)