Šiam istoriniam ir prieštaringai vertinamam žingsniui buvo pasiryžta siekiant išvengti mirtinų genetinių ligų, rašo BBC.

Manoma, kad Niukaslo gydytojai – kurie ir sukūrė šią pažangią apvaisinimo mėgintuvėlyje technologiją – pirmieji pasiūlys šią procedūrą ir jau kreipėsi donorių kiaušinėlių.

Pirmasis toks vaikas gali gimti anksčiausiai 2017 m. pabaigoje. Yra šeimų, kurios prarado ne vieną kūdikį dėl nepagydomų mitochondrinių ligų – dėl kurių kūdikio organizmui neužtenka jėgų palaikyti širdies plakimą. Šios ligos perduodamos tik per motinos liniją, todėl buvo sukurtas apvaisinimo metodas, kai naudojamas donorės kiaušinėlis, motinos kiaušinėlis ir tėvo spermatozoidas.

Tokiu būdu pradėtas kūdikis turi labai nedidelį kiekį donorės DNR, bet tokia procedūra yra legali, etiška ir moksliškai pagrįsta bei išplėtota.

Britų parlamentarai vasario mėnesį balsavo už tai, kad būtų leidžiama „kūdikiams iš mėgintuvėlio“ naudoti ir trijų žmonių DNR, bet klinikoms dar reikėjo Žmogaus apvaisinimo ir embriologijos administracijos (HFEA) pritarimo.

Taikant minimą technologiją, moterys, turinčios ligas sukeliančių mutacijų savo mitochondrijų genetinėje medžiagoje, gali pagimdyti genetiškai sau giminingus vaikus be mitochondrinių ligų.

HFEA vadovė Sally Cheshire sprendimą leisti klinikoms siūlyti mitochondrijų genų terapiją pavadino „istoriniu, svarbiu“ ir „pirmu pasaulyje“.

„Esu tikra, kad pacientės, kurios galbūt laukia šio gydymo, bus tikrai patenkintos tuo, ką šiandien nusprendėme“, – sakė ji, tačiau pridūrė: „Tęsime atsargiai.“

Nepriklausoma ekspertų komisija praėjusį mėnesį paskelbė, jog minima praktika turėtų būti „atsargiai priimta“, kad tam tikros genetinės ligos nebūtų perduotos ateities kartoms.

Mitochondrijos yra ląstelių organoidai, kuriuose gaminama ląstelėms reikalinga energija ir kurie turi savo pačių genus. Ši mitochondrijų DNR paveldima tik iš motinos.

Mitochondrijų DNR nulemtų ligų simptomai yra įvairūs, nuo prasto regėjimo iki diabeto ir raumenų atrofijos. Sveikatos apsaugos pareigūnai yra apskaičiavę, kad kasmet Didžiojoje Britanijoje gimsta maždaug 125 kūdikiai su mitochondrijų DNR mutacijomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)