Didžioji Britanija gali tapti pirmąja šalimi, legalizavusia trijų asmenų kūdikius. Toks žingsnis gali padėti maždaug 150 porų per metus. Tokie ketinimai sukėlė aršias etines diskusijas, o aukšti Bažnyčios lyderiai paragino užkirsti kelią tokioms procedūroms. 

Tačiau jei Bendruomenių rūmai pritars tokiam žingsniui, jau kitais metai pasaulį gali išvysti pirmasis trijų žmonių kūdikis. 

Niukastlyje išrasta technika turėtų padėti tokioms moterims kaip Sharon Bernardi iš Sanderlando, kuri dėl mitochondrinės ligos neteko visų septynių savo vaikų. Mitochondrijos yra miniatiūriniai organoidai, esantys beveik kiekvienoje kūno ląstelėje. Jie paverčia maistą naudojama energija. Mitochondrijos su defektais, kurios paveldimos tik iš motinos, pažeidžia vaiko smegenis, naikina raumenis, sukelia širdies nepakankamumą ir aklumą. 

Minėtą techniką sudaro modifikuota dirbtinio apvaisinimo mėgintuvėlyje versija, kurios metu prie abiejų tėvų DNR pridedamos sveikos donorės mitochondrijos. Antrosios moters DNR sudaro 0,1 proc. kūdikio DNR ir perduodama ateities kartoms. 

Procedūra gali būti atliekama dviem metodais. Pirmasis vadinamas „Embriono pataisymu“ („Embryo repair“). Dvi kiaušialąstės apvaisinamos sperma. Taip gaunamas vienas tikrųjų tėvų embrionas ir dar vienas embrionas su donorės kiaušinėliu. Iš abiejų embrionų pašalinami probranduoliai, saugantys genetinę informaciją, bet išsaugomas tik tėvų embrionų probranduolys. Tuomet į donorės embrioną implantuojamas tėvų embriono probranduolys. Taip gaunamas sveikas embrionas, kuris persodinamas į gimdą. 

Antrasis metodas vadinamas „Kiaušialąstės pataisymu“ („Egg repair“). Jo metu surenkama motinos kiaušialąstė su pažeistomis mitochondrijomis ir donorės kiaušialąstė su sveikomis mitochondrijomis. Iš abiejų kiaušialąsčių pašalinama didžioji dalis genetinės informacijos. Tuomet tikrosios motinos genetinė informacija įterpiama į donorės kiaušialąstę, kuri apvaisinama tėvo sperma. 

Vyriausybė iš esmės remia tokį gydymo būdą. Tačiau parlamentarams suteikiama balsavimo laisvė, nes šis klausimas labiau susijęs su sąžinės principais, o ne partijų linija. 

Profesorius Dougas Turnbullis, vadovaujantis mitochondrijų tyrinėjimo centrui „Wellcome Trust“, kur buvo išplėtota ši technika, paragino politikus pritarti šiai priemonei.   

„Tai tyrimas, kurį pasiūlė pacientai, kurį remia pacientai ir kuris yra skirtas pacientams. Tai svarbi žinia“, - sakė jis „BBC News“.   

Tokiam raginimui pritarė Nobelio premijomis apdovanoti britų mokslininkai ir dar 40 mokslininkų iš 14 valstybių. Tačiau ne visi tam pritaria. 

Balsavimas numatytas šiandien 17 val. Lietuvos laiku. Jeigu ši procedūra bus legalizuota, Didžiosios Britanijos nevaisingumo gydymą reguliuojanti institucija galės licenzijuoti dirbtinio apvaisinimo klinikas. 

Praėjusią savaitę Katalikų ir Anglikonų Bažnyčios pareiškė, kad ši idėja nėra saugi ir etiška, nes numato embrionų naikinimą. Kitos organizacijos, tarp jų ir „Human Genetics Alert“, tvirtina, kad toks žingsnis atvers duris tolesnėms vaikų genetinėms modifikacijoms, tačiau Nafildo bioetikos taryba ir dirbtinį apvaisinimą reguliuojanti institucija nusprendė, kad gydymo metodas, kai gaunamas trijų asmenų kūdikis, yra etiškas. 

Būgštavimai dėl saugumo 

Trijuose Žmonių vaisingumo ir embriologijos valdybos (Human Fertilisation and Embryology Authority, HFEA) tyrimuose teigiama, kad ši technika „nėra nesaugi“. Tačiau kai kurie mokslininkai yra įsitikinę, kad šie tyrimai turi klaidų. Daktaras Tedas Morrow iš Sario universiteto mano, kad tyrimuose liko neaiškumų. 

„Turiu tam tikrų abejonių dėl saugumo. Man tikrai nepatinka, kad šios apžvalgos laikomos pavyzdinėmis“, - sakė jis. 

Jei politikai pritars trijų asmenų kūdikiams, HFEA turėtų suteikti Niukastliui teisę atlikti tokias procedūras. Pirmasis bandymas gali įvykti jau šiais metais. Tai reiškia, kad 2016 metais gali gimti pirmasis trijų asmenų kūdikis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)