Nedidelis sužeidimas gali tapti skausminga liga arba net mirties priežastimi

Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Izabelė Juškienė teigia, jog stabligė – tai ūmi įvairaus stiprumo raumenų spazmais pasireiškianti liga. Stablige žmogus gali užsikrėsti net neišėjęs iš namų – įsipjovęs nešvariu peiliu skusdamas bulves, susižeidęs aštriu įrankiu dirbdamas žemės ūkio darbus ar užsiimdamas remonto darbais, rašoma pranešime spaudai.

„Stabligės sukėlėjas į žmogaus organizmą patekęs per burną ligos nesukelia. Grėsmė susirgti kyla tada, kai stabligės sukėlėjas ar jo sporos patenka į žaizdą, ypač – į dirvožemiu užterštas gilias durtines žaizdas. Kartais stabligė pasireiškia po sunkesnio galūnių nušalimo ar nudeginimo . Patekę į gilią žaizdą, stabligės sukėlėjai pradeda gaminti stiprų nuodą, kuris ir sukelia raumenų spazmus. Sergantieji stablige aplinkiniams nepavojingi. Tai viena iš nedaugelio ligų, kai nuo ligonio žmonės neužsikrečia“, – teigia gydytoja.

Pirmieji ligos požymiai – raumenų trūkčiojimai

Pirmieji ligos požymiai pasireiškia skirtingai.

„Po užsikrėtimo pirmieji ligos simptomai dažniausiai pasireiškia po savaitės, bet gali būti ir po kelių dienų ar mėnesių. Sukėlėjas, patekęs į anaerobines sąlygas (gilios durtinės žaizdos), pradeda daugintis ir gaminti egzotoksinus. Toksinas paveikia įvairias nervų sistemos struktūras, o tai sukelia stiprius raumenų susitraukimus, kitus simptomus,“ – pasakoja gydytoja Izabelė Juškienė.

Pasak specialistės, pirmieji ligos požymiai gali būti trumpalaikiai raumenų trūkčiojimai, „tirpimas" užkrato patekimo vietoje. Vėliau liga pasireiškia įvairaus stiprumo raumenų spazmais. „Šie spazmai būna labai skausmingi, jų trukmė – nuo kelių sekundžių iki kelių minučių. Jeigu spazmai apima kelias raumenų grupes ir būna stiprūs, gali lūžti ir kaulai. Dėl sunkių traukulių priepuolių gali ištikti ir mirtis,“ – teigia specialistė.

Darbas sode

Gydymą reikia pradėti nedelsiant

Stabligės gydymas pradedamas nedelsiant. Skiriami antibiotikai. Taip pat – suleidžiamas į raumenis antitetaninis serumas (specialus serumas nuo stabligės). Kartu gydomi ir simptomai – traukuliai, raumenų spazmai, skausmas. Pasak gydytojos taip pat svarbu organizme atstatyti rūgščių -šarmų, elektrolitų, skysčių pusiausvyrą.

Yra galimybė išvengti ligos

Gydytoja pasakoja, jog skiepai – viena efektyviausių stabligės profilaktikos priemonių. „Lietuvoje pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių valstybės lėšomis nuo stabligės (stabligė skiepijama kartu su difterijos, kokliušo, poliomielito ir b tipo Haemophilus komponentais) skiepijami kūdikiai ir vaikai, sustiprinančios stabligės dozės skiepai atliekami - 6-7 metų vaikams ir 15-16 metų paaugliams (skiepijama kartu su difterijos komponentą turinčia vakcina).

„Svarbu prisiminti, jog apsauginis antikūnų nuo stabligės lygis organizme išlieka ne ilgiau kaip 10 metų. Todėl reikalingos palaikomosios vakcinos dozės kas 10 metų tam, kad būtų išsaugota patikima apsauga nuo stabligės. Todėl 26 metų asmuo turėtų pasiskiepyti palaikomąja doze ir taip kas 10 metų,“ – pažymi gydytoja.

Lietuvoje suaugusiųjų skiepijimui naudojama vakcina apsaugo ne tik nuo stabligės bet ir nuo difterijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)