Ohajo valstijos universiteto mokslininkai ištyrė 11 700 vaikų, kad galėtų įvertinti, kaip greitasis maistas gali paveikti vaikų efektyvų mokymąsi. Tyrimo metu buvo vertinama, kiek vaikai, būdami dešimties, valgė greitojo maisto ir tuomet greitojo maisto suvartojimo lygis buvo palygintas su moksleivių mokymosi rezultatais per trejus metus skaitymo, matematikos ir gamtos mokslų srityje.

Tyrėjai nustatė, kad net nedaug padažnėjęs greitojo maisto suvartojimas prisideda prie prastesnių akademinių žinių įvertinimo.

Užkietėję greitojo maisto mėgėjai – tie, kurie tokį maistą valgo kasdien, atitinkamai gavo 20 proc. mažesnius testų įvertinimus negu tie, kurie tokio maisto visiškai nevalgė.

Mokslininkai teigė, kad ryšys tarp prastesnių akademinių rezultatų ir greitojo maisto vartojimo išliko net ir tuomet, kai tyrėjai atsižvelgė ir į daugiau veiksnių, lemiančių vaikų valgymo įpročius, ir galėjusių prisidėti prie prastesnių moksleivių akademinių rezultatų. Tarp kitų veiksnių tirtas vaikų fizinis aktyvumas, kiti vaikų valgymo įpročiai, socioekonominis statusas ir jų gyvenamosios vietos ir mokyklos charakteristikos.

„Mūsų tyrimo rezultatai rodo aiškų ryšį tarp vaikų greitojo maisto vartojimo 5-oje klasėje ir jų mokymosi rezultatų nuo penktos iki aštuntos klasės. Šie rezultatai suteikia pradinių įrodymų, kad greitojo maisto vartojimas yra žalingas mokinių akademiniams rezultatams“, – rašo tyrimą atlikę mokslininkai.

Daugiau nei pusė eksperimente dalyvavusių moksleivių nurodė, kad greitąjį maistą valgo nuo vieno ik trijų kartų per savaitę, o beveik trys ketvirtadaliai nurodė, kad tokį maistą valgo bent kartą į savaitę. Nesveiko maisto suvartojimas buvo pakankamai didelis tarp tyrime dalyvavusių moksleivių.

Mokslininkų grupės, tyrusios vaikus, vadovė Kelly Purtell taip apibūdino gautus rezultatus: „Nors vaikų valgymo įpročiai buvo stebimi 2004 m. ir galima būtų teigti, kad galbūt jie neatspindi dabartinių vaikų valgymo aktualijų, tačiau nėra pagrindo manyti, kad įvyko reikšmingi pokyčiai šioje srityje. Beveik trečdalis JAV vaikų nuo 2-11 metų amžiaus ir beveik pusė nuo 12-19 metų amžiaus valgo arba geria ką nors iš greitojo maisto restoranų kiekvieną dieną, kaip parodė 2008 metais vykdyta apklausa. Greitasis maistas sudaro apie 13 proc. visų vaikų ir paauglių suvartotų dienos kalorijų kiekio 2-18 metų amžiaus kategorijoje JAV.“

K. Puttell mano, kad tyrimo rezultatai stipri užuomina tėvams apie tai, kaip greitasis maistas veikia vaikų mokymosi rezultatus, tačiau negalima teigti, kad tik šis faktorius nulėmė skirtį tarp mokinių akademinių pasiekimų. Tyrimas nesiekia visiškai įrodyti šio priežastinio ryšio, tačiau ji teigia, kad jos ir jos tyrimo grupės studija gali bent maža dalimi prisidėti prie atsakymo apie vaikų valgymo įpročius ir atotrūkį tarp akademinių pasiekimų.

Kokios konkrečiai priežastys lemia lėtesnę smegenų veiklą vartojant greitąjį maistą kol kas lieka neaišku. Studija, kuri buvo atlikta praėjusiais metais, parodė, kad maistinių medžiagų trūkumas, pavyzdžiui, geležies, kurio trūksta greitam maistui, yra labai svarbus vaiko smegenų vystymuisi. Maistas, kuriame daug cholesterolio ir riebalų, taip pat gali lemti prastesnę atmintį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)