Slaugė Teresa Romero jaučiasi „gerokai geriau negu vakar. Jos būklė per naktį pagerėjo. Ji yra sąmoninga ir retkarčiais kalba, kai būna gerai nusiteikusi“, – šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP.
Jos būklė „sunki, tačiau gerėja“, pridūrė jis.

Penktadienio vakarą gydytojai Madride pradėjo T.Romero terapiją eksperimentiniais vaistais „ZMapp“, sakė AFP pašnekovas.

Kol kas nėra vakcinos arba patvirtintų vaistų Ebolos viruso infekcijos, tačiau „ZMapp“ yra vienas iš kelių preparatų, kuriuos ruošiamasi pagreitinta tvarka pripažinti tinkamais naudoti.
Spalio 6-ąją T.Romero tapo pirmuoju žmogumi, pripažintu užsikrėtusiu Ebolos virusu už Afrikos ribų. Šis virusas sukelia mirtinai pavojingą hemoraginę karštinę.

Manoma, kad ji užsikrėtė rugsėjo pabaigoje vienoje Madrido ligoninėje, slaugydama vieną ispanų misionierių, kuris buvo parskraidintas į tėvynę po to, kai užsikrėtė Ebolos virusu Afrikoje.
Taip pat pranešta, kad į Madrido Carlos III (Karlo III) ligoninę penktadienį atvežti stebėjimui dar trys asmenys: T.Romero slaugytoja, kirpėja bei ligoninės valytoja.

Vyriausybės panešime šeštadienį nurodoma, kad nė vienam iš 16 karantine esančių amenų, tarp kurių yra ir T.Romero vyras, penki gydytojai bei penkios slaugės, Ebolos simptomų nenustatyta.

Liberijoje medikai atidžiai stebi 41 JT misijos narį

Liberijoje įsikūrusioje Jungtinių Tautų (JT) taikos misijoje medikai atidžiai stebi tarnautojų sveikatą. 41 darbuotojo, iš kurių 20 priklauso kariniam personalui, savijauta tikrinama po to, kai vienas iš tarptautinės organizacijos medicinos personalo narių pasigavo Ebolos virusą. Apie tai praneša portalas „ABC News“.

JT misijos pareigūnai nurodo, kad šios priemonės tėra prevencinio pobūdžio, nei vienam darbuotojui viruso simptomų dar nepasireiškė.

Misijoje patikra bus vykdoma dar 21 dieną, anot Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekspertų, tai yra ilgiausias galimas viruso inkubacinis periodas.

Medicinos komandos nariui, kurio vardas ir tautybė neskelbiama, Ebolos virusas buvo diagnozuotas pirmadienį. Jis ketvirtadienį atvyko į Vokietiją, kur buvo pradėtas gydyti. Tai jau trečiasis šalies medikų prižiūrimas užkratą pasigavęs asmuo.

Tarp Jungtinių Tautų darbuotojų šis ligos atvejis jau antrasis. Pirmasis pacientas mirė rugsėjo 26 dieną.

JAV Kongresas kovai su Ebolos virusu skirs 750 mln. JAV dolerių

Jungtinių Valstijų Kongreso Senato komiteto gynybos klausimais pareigūnas Džeimsas Inhofas (James Inhofe) sutiko suteikti Pentagonui papildomus 750 mln. JAV dolerių kovai su Ebolos virusu Vakarų Afrikoje. Anksčiau pasiūlymą skirti šią sumą parėmė ir Kongreso Atstovų Rūmų komitetas gynybos klausimais. Abiejų rūmų komitetų pareigūnams davus sutikimą Pentagonas iš karto gaus minėtas lėšas.

„Šiandien aš prisijungti prie savo kolegų Atstovų Rūmuose, todėl Gynybos departamentui leidžiama panaudoti 750 mln. JAV dolerių operacijai „Jungtinė pagalba“ per artimiausius 6 mėnesius Pentagono prašymu“, - nurodoma Dž. Inhofo pareiškime.

Taip pat respublikonas griežtai sukritikavo JAV prezidento Barako Obamos (Barack Obama) administracijos veiksmus – anot pareigūno, institucija neturi aiškaus veiksmų plano. "Man bus sunku vėl paskutinę minutę paremti prašymus dėl lėšų skyrimo iš karinio biudžeto", - sakė jis, pridurdamas, kad būtina ieškoti kitų finansavimo šaltinių.

Minėtieji 750 mln. JAV dolerių bus išleisti į Afriką siunčiant 4 tūkst. karių, taip pat padedant gydytojams kovoti su epidemija. Iš pradžių lėšos buvo skirtos karinei kampanijai Afganistane.

Kiek anksčiau Pentagono atstovas, kontradmirolas Džonas Kirbis (John Kirby) pranešė, kad Jungtinės Amerikos Valstijos į Liberija siunčia padėti kovoti su Ebolos viruso plitimu apie 100 karių iš jūrų pėstininkų korpuso, keturis vertikalaus pakilimo konvertoplanus „MV-22 Osprey“ ir du karinius transporto lėktuvus „KC -130 Hercules“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)