Taip yra dėl to, kad jie to nedaro po žingsnelį. Jie neriasi iš kailio, kad pasiektų rezultatų iš karto. Apie tai rašo time.com. Jie keičia VISKĄ, ir būtent dėl to, NIEKAS nepasikeičia.

Kodėl reikia siekti permainų po žingsnelį

Pagunda pasikeisti greitai, imantis visų įmanomų priemonių, visiškai suprantama. Tarkim, svorio metimas. Numesti svorį yra sunku. Todėl mums atrodo, kad vienintelis būdas to pasiekti, – pasirinkti sudėtingą, visapusę mitybos ir mankštos programą, kuri pareikalaus daug ką pakeisti gyvenime.

Bet po dienos ar dviejų ši visapusė programa ima slėgti. Nuosekliai laikytis visų jos punktų tampa neįmanoma misija. Ir tada mes pradedame sau nuolaidžiauti. Iš pradžių tos nuolaidos būna nedidelės, pavyzdžiui, rytais nespėjame išsivirti kiaušinių baltymo ir vietoj jo automobilyje sušlamščiame porą spurgų.

Arba, tarkim, vakare vaiko mokykloje vyksta renginys, kuriame turime dalyvauti, ir vakariniam bėgiojimui nebeužtenka laiko. Arba tenka vežtis nepabaigtą darbą namo ir nebesuspėjame užsukti į sporto klubą.

Ir niekas nesikeičia. Mes grįžtame prie to, nuo ko pradėjome. Na gal ne visiškai nuo pradžios – dabar mes dar jaučiame kaltę dėl to, kad mums nepavyksta pasiekti užsibrėžto tikslo.

Turbūt visa tai jums pažįstama?

Dauguma visapusių svorio metimo programų pasiteisina. Dauguma visapusių fizinės parengties programų veikia. Problema – ne programos, problema ta, kad įgyvendinant tokias programas būtina kardinaliai pakeisti savo kasdieninę veiklą ir gyvenseną. Per naktį neįmanoma viską pakeisti. Tad kai praleidžiate treniruotę ar nesilaikote mitybos taisyklių, pradedate jaustis visišku nevykėliu. Ir netrukus toji mūsų visapusė programa subliūkšta, ir mes galvojame: „Jeigu aš negaliu įvykdyti visų programos punktų, nėra prasmės apskritai jos laikytis“.

Ir mes pasitraukiam.

Jums siūlome geresnį požiūrį. Nebūtina iš karto vykdyti visų programos punktų. Negaiškite laiko pereidami prie naujausios madingiausios dietos arba mankštos. Kad ir kokia neįtikėtina būtų jums siūloma programa, jei nersitės iš kailio mėgindami įvykdyti kiekvieną jos punktą, mažai tikėtina, kad jos laikysitės.

Verčiau pradėkite iš lėto – kiekvieną dieną pakeiskite vieną ar du dalykus. Neteksite šiek tiek svorio, pasijusite šiek tiek geriau ir tada taps lengviau pereiti prie kitų sveikų kasdieninių įpročių.
Iš lėto keisdami savo įpročius, ilgainiui susikursite naują gyvenseną - palyginti neskausmingai, - kurios sugebėsite laikytis.

Todėl dabar ryžkitės šioms penkioms permainoms:

1. Išgerkite po stiklinę vandens prieš kiekvieną valgį. Visiems reikia gerti daugiau vandens. Tai žinomas faktas. Be to, išgėrę vandens stiklinę prieš valgį, iškart pasijausite kiek sotesni ir suvalgysite mažiau nei būdami visiškai tuščiu skrandžiu.

2. Valgykite tik labai sveiką maistą. Išsirinkite vieną patiekalą. Tik vieną. Tada jį kardinaliai pakeiskite. Tarkim, per priešpiečius suvalgykite vieną nedidelę porciją kiaušinio baltymo (kuris tilptų jūsų delne), daržovę ar vaisių ir keturis ar penkis migdolus. Žinau, tai nedaug. Bet tai sveikesnis maistas nei tas, kurį valgote dabar ir be to, kas irgi labai svarbu, jis leidžia jums iš lėto, nedideliais žingsneliais išmokti kontroliuoti kiekvieno valgio porcijas. Kiti pavyzdžiai: į dėžutę pietums įsidėkite tuno skardinę ir du obuolius. Arba vištienos krūtinėlės be odos ir kelis agurkus. Tik pasirūpinkite iš anksto viską suruošti – taip nereikės savęs versti sveikai maitintis.

3. Aktyviai leiskite savo pietų pertrauką. Nebūtina pietauti trisdešimt minučių ar valandą. Stenkitės ją išnaudoti kiek įmanoma naudingiau. Eikite pasivaikščioti (Dar geriau, jei susirasite kompanioną arba paseksite „LinkedIn“ vadovo Jeffo Weinerio pavyzdžiu ir pasivaikščiojimo metu aptarsite su kuo nors svarbų reikalą. Arba darykite tempimo pratimus. Arba atsispaudimus, ar pritūpimus. Nesvarbu, ką pasirinksite, svarbiausia, kad kažką veiktumėte. Sudeginsite kelias kalorijas, atsikratysite streso ir prie darbo stalo sugrįšite pailsėję ir atsigavę. Ir taip palaipsniui įprasite kasdien palaikyti savo fizinę formą, nekeisdami savo ir taip įtempto dienos grafiko.

4. Kartą per dieną rinkitės maisto pakaitalą. Na taip, daugumos baltyminių batonėlių skonis primena aromatizuotas pjuvenas. Bet didžioji jų dalis yra maistingi ir nedidelio kaloringumo, ir puikiai padeda numalšinti vidudienio alkį, kurį neišvengiamai pajusite, jeigu priešpiečiams tik lengvai užkandote. Nesijaudinkite dėl maistinės jų vertės, - tiesiog pasirinkite batonėlį, kurio sudėtyje yra 10 ar 15 gramų baltymų (čia kalbame apie baltyminį batonėlį, ne energijos suteikiantis batonėlis) , ir kirminą numarinsite. Vienas batonėlis ryte ar vidudienį ne tik padeda ištverti pertrauką tarp valgių, - taip lengviau įprasite valgyti dažniau, bet mažesnėmis porcijomis. Ir galiausiai dar vienas puikus įprotis kartą per savaitę, duosiantis jums dividendų.

5. Fizinį iššūkį paverskite malonumu. Būtų puiku jeigu galėtumėte reguliariai, keturias-penkias dienas per savaitę mankštintis sporto salėje, bet jei pradedate nuo nulio, per trumpą laiką tapti aktyviai sportuojančiais tiesiog nerealu. Verčiau kartą per savaitę pasiryžkite kokia nors veiklai, reikalaujančiai nemažai laiko ir pastangų. Išsiruoškite į ilgą pasivaikščiojimą arba leiskitės pusdieniui į kelionę dviračiu arba į žygį visai dienai. Tiesiog pasistenkite, kad tokia išvyka turėtų tikslą. Užuot monotoniškai mynę 10 kilometrų bėgtakį, nueikite tą patį atstumą iki draugo namų. Užuot važiavę 30 kilometrų dviračiu treniruokliu, nuvažiuokite dviračiu iki kavinės, užkąskite ir tada grįžkite namo.

Veikla turi būti grindžiama iškelta užduotimi; daug smagiau, kai kam nors papasakoji: „ Įkopiau į Meškos kalną“, nei sakyti: „Numyniau aštuonis kilometrus bėgtakiu su 8 proc. nuolydžiu“. Geras ir smagus jausmas atlikti užduotį, kuriai atlikti reikia nemažų pastangų; pasijusite geriau, jei įgyvendinsite tai, ką suplanavote. Vien siekti techninių rodiklių bėgtakiu ar treniruokliu yra nuobodu, tai primena darbus, kuriuos esame priversti daryti. Kaskart įgyvendinę savaitės iššūkį, sudeginsite kalorijų, sustiprinsite savo fizinę formą ir priminsite sau, kad vis dar sugebate sugalvoti ir realizuoti kažką išties įdomaus. O pripažinę, kad vis dar sugebate įveikti iššūkius – kad ir kokio fizinio intensyvumo, - pajusite akstiną ryžtis ir kitiems pozityviems pokyčiams.

Ir vieną dieną jūs tikrai suprasite, kad iš tikrųjų laikotės visų programos taisyklių, – ir to net nepastebėjote.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)