Tokios nuomonės laikosi vienas garsiausių Didžiosios Britanijos akių chirurgų Danas Reinsteinas, praneša dailymail.co.uk.

Profesorius Danas Reinsteinas, dirbantis akių chirurgu Londono Regėjimo klinikoje, teigia, jog dėl to, kad nėra glaukomos stebėjimo programos, daugiau nei pusė iš 600 tūkstančių šia liga sergančių Didžiosios Britanijos gyventojų nežino apie jų regėjimui iškilusią grėsmę. Nors glaukomai būdingas genetinis veiksnys, daugelis žmonių to nežinodami pagreitina ligos eigą užsiimdami veikla, kuri didina spaudimą akyse.

Glaukoma susergama tada, kai skystis akyse nėra tinkamai drenuojamas. Priekinėje akies dalyje yra skystis, kuris esant pastoviam slėgiui nuolat cirkuliuoja tarp akies ir kraujotakos. Tai padeda akiai išlaikyti savo formą bei perduoti maistines medžiagas.

Tačiau glaukoma sergantiems žmonėms šio skysčio tekėjimas per trabekulomis vadinamą audinį sutrinka. Dėl iki galo nežinomų priežasčių bėgant laikui šie nutekėjimo vamzdeliai užsikemša. Pradeda kauptis skystis, kuris spaudžia regos nervą, dėl ko nervų skaidulos pradeda nykti. Ilgainiui tai sukelia apakimą.

Šis procesas nekelia jokio skausmo, o akys neatrodo kažkaip neįprastai, todėl nėra galimybės diagnozuoti pakitimų neatlikus nuodugnaus tyrimo. Liga pavojinga tuo, kad pasirodžius jos simptomams – tokiems kaip susiaurėjęs regėjimo laukas – regos nervas jau būna negrįžtamai pažeistas.

Be to, kai kurie šia liga sergantys asmenys dar labiau pablogina situaciją užsiimdami veikla, kuri didina spaudimą akyse. Tai dar labiau kenkia dėl to, kad pradėjus atrofuotis regos nervui, jis tampa dar labiau pažeidžiamas. Didžiausias pavojus kyla muzikantams, grojantiems pučiamaisiais instrumentais, kurie reikalauja stipraus pūtimo ir kvėpavimo kontrolės. Tokios išvados buvo padarytos atlikus tyrimą, 2008 metais paskelbtą žurnale „Optometry and Vision Science“.

Dėl sulaikius kvėpavimą atsirandančios įtampos susiaurėja kraujagyslės krūtinėje, kakle ir galvoje, dėl to padidėja akispūdis.

2011 metais atlikus tyrimą paaiškėjo, kad variniais pučiamaisiais instrumentais grojančio žmogaus akispūdis bandant išgauti aukštą natą pastebimai išauga. Panašią išvadą padarė ir Glazgo Škotų universiteto tyrėjai, kurie nustatė, kad dūdmaišį pučiančių muzikantų akių obuoliai patiria akivaizdžią įtampą. Todėl, pavyzdžiui, Glazge esančios Škotijos Karališkosios muzikos ir dramos akademijos studentams patariama reguliariai lankytis pas regos specialistus.

Polinkį glaukomai turintiems žmonėms kenkia ne tik grojimas pučiamaisiais instrumentais, bet ir sunkumų kilnojimas. Liga gali suintensyvėti ir dėl tokių užsiėmimų, kaip šokinėjimas su tįstine. Rizika dar labiau išauga, jeigu tokia veikla užsiimama reguliariai ir ilgą laiką.

Oftalmologijos profesorius Robertas Ritchas gydė pacientą, kuris apako reguliariai darydamas jogos pratimą, atliekamą stovint ant galvos. Specialisto teigimu, sunkiasvoriai galėtų sumažinti spaudimą, jeigu pakėlę svorį iškvėptų.

Profesorius D. Reinsteinas, pats būdamas džiazo saksofonininku, šia sritimi ypač domisi. „Ši įtampa nekelia problemų, jeigu jūsų akys sveikos. Tačiau polinkį glaukomai turintys ar ja sergantys žmonės kenkia savo regėjimui to nesuprasdami, kai didina spaudimą regos nervui. Jie gali netekti 70 procentų periferinio regėjimo ir tik tada suprasti, kad kažkas vyksta, mat kita akis viską kompensuoja“.

Ši liga gydoma kasdien lašinant akių lašiukus, kurie gerina skysčių nutekėjimą ir mažina pagaminamo skysčio kiekį. Kai kuriais atvejais medikai gali rekomenduoti nutekėjimo vamzdelių operaciją.

Vis dėlto, netgi naudojant medikamentus ar atlikus operaciją, liga toliau atakuoja regos nervą ir palaipsniui regėjimas silpsta. Kai pacientai savo regėjimo lauko kampuose ima nematyti, liga jau būna spėjusi kaip reikiant pakenkti.

„Glaukoma yra tylusis akių žudikas. Situaciją dar labiau blogina tokia veikla, kaip svorių kilnojimas ar grojimas pučiamaisiais instrumentais, - tikina profesorius D. Reinsteinas. - Tokie žmonės turi žinoti, kad jiems būtinas atidesnis regėjimo tikrinimas, kadangi pastebėjus ankstyvus ligos požymius galima užkirsti kelią sunkiausiems jos padariniams“.

Ypač budrūs turėtų būti tie, kurių šeimoje yra buvę glaukomos atvejų. Daugelis žmonių apsigauna manydami, kad reguliarus regos pasitikrinimas garantuoja rimktų akių ligų prevenciją. Labai svarbu, kad žmonės virš 40 metų reguliariai ir nuodugniai pasitikrintų savo regėjimą.
„Kiekvienas turėtų deramai pasitikrinti akis. Kartą įžengus į trečią dešimtį, kartą – ketvirtoje, o paskui kas du ar tris metus įžengus į penktą dešimtį“, - pataria specialistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)