– Savaitė, kai galima pasitikrinti, jau eina į pabaigą. Kokie rezultatai: kiek žmonių ateina, koks susidomėjimas, palyginti su ankstesniais metais?

– Taip, „Demetra“ jau trečius metus rengia ŽIV testo savaitę visoje Lietuvoje. Kviečiame visus ateiti ir sužinoti, ar nesate užsikrėtę ŽIV. Tai galima padaryti anonimiškai, nemokamai. Vos po minutės galima gauti atsakymą.

Kiek žmonių jau pasitikrino, tikslių duomenų neturime. [...] Prieš dvejus metus, organizuojant ŽIV testavimo savaitę, išsitirti dėl ŽIV panoro 3,3 tūkst. žmonių. Iš jų 19 gavo teigiamą ŽIV testo rezultatą. Kiti rezultatai bus paskelbti truputį vėliau. Šiuo metu jie dar renkami.

– Kokį matote susidomėjimą?

– Žmonės ateina. Vidutiniškai per dieną mūsų kabinete apsilanko 10–15 žmonių. Testai atliekami visoje Lietuvoje – turime 20 sveikatos priežiūros institucijų, su kuriomis bendradarbiaujame ir kurios vykdo ŽIV testo kampaniją.

– Kur galima sužinoti tas vietas? Juk visų dabar tikrai neišvardysime.

– Mes jų neišvardysime, bet visa informacija paskelbta svetainėje www.demetra.lt. Ten galima rasti visas sveikatos priežiūros įstaigas, „žemo slenksčio“ kabinetus. Taip pat vykdomos viešosios kampanijos.

Šeštadienį ji buvo organizuojama Vilniaus centrinėje universalinėje parduotuvėje. Pasitikrinti atėjo 80 žmonių. Ačiū Dievui, teigiamų atvejų nustatyta nebuvo. Ten žmonės taip pat sužinojo, kaip galima apsisaugoti nuo ŽIV, kodėl svarbu žinoti, ar nesi užsikrėtęs ŽIV, kodėl svarbu gydyti ir kodėl apskritai organizuojame tokias kampanijas.

– Ar pats tyrimas paprastas? Atsakymas būna iš karto?

– Tyrimas labai paprastas. Yra nauji, greiti testai, kurie atsakymą pateikia iš karto, vos po minutės. Testui imamas kapiliarinis kraujas iš piršto. Šių testų patikimumas gana aukštas – 99,96 proc. Procedūra labai paprasta ir neskausminga. Mūsų medicinos darbuotojai apie ją paaiškina.

Jei nustatomas teigiamas atvejis, stengiamasi dar kartą patikrinti. Rezultatai dažniausiai būna teisingi – daugiau nei 80 proc. visų nustatytų ŽIV atvejų patvirtinti. Žmonėms suteikiamos visos sveikatos priežiūros paslaugos: patvirtinamas testas, atliekamas testas dėl viruso krūvio. Mūsų tikslas – ne tik atlikti testą, bet ir suteikti tolimesnį gydymą, jeigu jis reikalingas.

– Gal kartais reikalinga ir psichologo pagalba?

– Be abejo, kartais tokia pagalba reikalinga. Mūsų komandoje dirba socialiniai darbuotojai, psichologai, psichoterapeutai, kurie konsultuoja kartą per savaitę. Tai – profesionalai, kurie žino, kaip pateikti rezultatą, kur nukreipti, palydėti. Jei žmogus yra ne vilnietis, turime galimybę kompensuoti transporto išlaidas. Svarbu, kad žmogui, kuris išgirdo tokį rezultatą, būtų suteikta pirminė pagalba.