JAV prezidentas Barackas Obama teigia, jog marihuanos legalizavimas iš esmės skirtas suvienodinti neatitikimams, susijusiems su žolę rūkančių paauglių areštais ir kalinimu. Be to, kaip teigia Amerikos vadovas, kuris jaunystėje taip pat nespjaudavo į šį atsipalaidavimo būdą, „Nemanau, jog tai kenksmingiau nei alkoholis“, skelbia healthland.time.com.

Ore tvyrant žolės temai, akivaizdu, jog paauglius auginantiems tėvas su atžalomis šia tema pasikalbėti mažų mažiausiai būtina. Tačiau kaip tai padaryti? Vien nurodymo TO nedaryti tikrai nepakaks.

Žurnalistai pakalbino du Feinbergo medicinos mokyklos prie Šiaurės Vakarų universiteto mokslininkus. Dabar jie jau žino, ką pasakyti savo paaugliams: „Ne taip greitai, drauguži. Tavo smegenys paprasčiausiai dar nepasiruošusios žolei“.

„Paauglystė – kritiškai svarbus metas smegenų vystymuisi. Jeigu vaikas paauglystės metais rūko žolę, toks neatsakingas elgesys gali turėti skaudžių pasekmių jų ateičiai, konkrečiai kalbame apie gebėjimą spręsti problemas, atmintį ir kritišką mąstymą“, - teigia psichiatrijos profesorius Matthew J. Smithas.

Deja, ši svarbi žinia paskęsta pranešimų apie žolės legalizavimą liūne. Kaip teigia valstybinis priklausomybės nuo narkotikų institutas, šiuo metu vėl fiksuojamas augantis skaičius žolę rūkančių paauglių, kuris nuo paskutiniojo XX amžiaus dešimtmečio iki XXI amžiaus 1-ojo dešimtmečio pabaigos mažėjo.

Gruodį M. J. Smithas su kolegomis paskelbė naujausio tyrimo rezultatus, kurie atskleidė: paaugliai, kurie dažnai rūko žolę, pasižymi anomaliniais smegenų struktūros pokyčiais, susijusiais su informacijos apdorojimui skirta atmintimi – tai reiškia, jog jiems sunkiau mokytis, kenčia kasdieninė protinė veikla. Akivaizdžiausias žalos įrodymas – pastebimai susilpnėjusi žole piktnaudžiaujančių paauglių atmintis.

Nors tyrimas buvo skirtas dažnai žolę rūkantiems paaugliams (ypač tiems, kurie tai reguliariai daro apie trejus metus), vienas iš esminių mokslininkų atradimų susijęs ne su tuo, kiek žolės paaugliai surūko, bet su tuo, kada jie pradėjo taip svaigintis: kuo anksčiau paaugliai pradeda svaigintis žole, tuo skaudesni padariniai.

„Marihuana – idealiausias pasirinkimas, norint vaikui sugadinti ateitį. Jeigu esate atletas, žaidžiate šachmatais, dalyvaujate debatuose ar kuriate, jums būtina puiki atmintis, o žolė ją negailestingai naikina“, - teigia psichiatrijos profesorius ir vienas iš tyrimo autorių Hansas Breiteris.

H. Breiteris, kuris pats augina keturias atžalas nuo 11 iki 21 metų, pridūrė: „Kuo daugiau domiuosi marihuana, tuo labiau stebiuosi, kodėl ji nedraudžiama asmenims iki 30 metų“, - klausia akademikas.

Tyrimas, kurio rezultatai skelbiami leidinyje „Schizophrenia Bulletin“, siekė aprašyti, kaip kasdienio marihuanos rūkymo poveikis paauglio smegenims skiriasi nuo šizofrenijos padarinių giliesiems smegenų regionams, kurie yra gyvybiškai svarbūs atminties funkcijai.

Nors mokslininkai jokiais būdais nelygino marihuanos mėgėjų ir šizofrenija sergančiųjų, vienu aspektu panašumų rasta. „Šizofrenija labai sutrikdo darbinę atmintį – šiuo atveju žolės rūkymas kenkia panašiai“, - konstatuoja H. Breiteris.

Mokslininkai pažymi, jog skaudūs padariniai smegenims jaučiasi net ir praėjus dvejiems metams nuo dienos, kai jie žolės atsisakė. Tačiau dar reikia atlikti daugiau tyrimų, aiškinantis, ar marihuanos padaroma žala lieka visam likusiam gyvenimui.

Galiausiai, neturėtumėte kaltinti vaikų, jeigu jie mano, jog rūkyti žolę nieko blogo. Tokią nuomonę perša aplinka. Pats JAV prezidentas prisipažino auklėjantis savo paaugles dukras: „Tai blogas sumanymas, laiko gaišimas, labai nesveika pramoga“.

Tačiau tėvai turi galimybę ir pareigą su savo vaikais kalbėtis kaip su sąmoningais žmonėmis: „Jeigu jau nusprendei išbandyti žolę, bent jau neskubėk, kiek įmanoma ilgiau palauk. Tavo puikiosios smegenys vis dar vystosi“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (131)