Koordinavimą bando perimti NATO

Kol kas Lietuvoje sužeist kariai ar civiliai iš Ukrainos nėra gydomi, tačiau tam ruošiamasi. Pasak J. Grebenkovienės, sužeistų karių gydymo koordinavimą bando perimti NATO, kad visas procesas vyktų sklandžiai.

Pasak kanclerės, Lietuvoje yra traumų klasterio ligoninių, iš viso jų yra 14. Jose vienu metu būtų galima priimti gydyti iki 400 sužeistų karių. Taip pat labai svarbi ir karių reabilitacija po gydymo.

„Apie tai irgi esame pagalvoję. Turime maždaug 28 įstaigas, kurios siūlo tūkstantį vietų gydymo paslaugoms. Esame pasiruošę ir laukiame, kol susidėlios centralizuoti procesai. Kol jas Ukrainos sveikatos sistema susitvarko, dėl to turime laiko tiek mes, tiek visa Europa, susidėlioti veiksmus ir kaip viskas veiks, kai bus realus poreikis perimti karius“, – LNK žinioms sakė J. Grebenkovienė.

Jurgita Grebenkovienė

Lietuvos sveikatos sistemos nesutrikdytų

Nemažai civilių pacientų iš Ukrainos gydosi Lenkijos ligoninėse.

„Lenkija labai gerai susitvarko ir prašymų iš jų perkelti ligonius į kitas valstybes tikrai nėra daug“, – kalbėjo SAM kanclerė.

J. Grebenkovienės teigimu, ukrainiečių priėmimas į Lietuvos ligonines nesustabdytų planinių paslaugų mūsų piliečiams, nes galimas atvykusių žmonių priėmimo skaičius paskaičiuotas taip, kad netrukdytų mūsų sveikatos sistemai.

„Jei matysime, kad yra didžiulis poreikis priimti karius ir civilius, teks solidarizuotis su kitomis Europos šalimis“, – sakė LNK pašnekovė.

Gydymas ukrainiečiams būtų nemokamas – už tai būtų mokama iš Lietuvos biudžeto. Pasak kanclerės, visos šalys, gydančios ukrainiečius, tai daro iš savo biudžeto lėšų.

J. Grebenkovienė pasakojo, kad lietuvių medikų grupės, nuvykusios į Ukrainą, išvažiavo iš Kyjivo ir dabar yra kitose ligoninėse, kuriose darbo buvo daugiau. Planuojama, kad šios dvi medikų komandos tuose miestuose, kuriuose yra dabar, liks iki misijos pabaigos.

Tačiau Ukrainoje sužeisti kariai gydomi tik karo ligoninėse, tad lietuviai medikai jų gydyti negali. Lietuviai medikai gydo sužeistus civilius – pasak kanclerės, jiems tenka konsultuoti, siūti žaizdas, operuoti, teikti planines paslaugas.

Visą LNK pokalbį galite žiūrėti čia: