Nepriekaištingą įstaigos reputaciją jos svetainėje liudija įvairūs straipsniai žurnaluose ir teigiami atsiliepimai internete. Deja, realybė visai kitokia – savo istoriją pasakoja iš Jungtinės Karalystės į kliniką Lenkijoje vykusi June Jonigk, skelbia „The Daily Mail“.

Moteris darėsi plastinę pilvo sienelės korekciją, po kurios daugiau nei mėnesius turėjo gyventi su pilve žiojėjusia skyle. Dar norėjo krūtų pakėlimo procedūros, tačiau jos neatsiklausus krūtys buvo sumažintos – dviem dydžiais.

Išdrįsusi skųstis ir kreiptis į medikus pagalbos, moteris suprato, jog klinikai jos sveikata niekada nerūpėjo.

54 metų britė sako patyrusi skaudžią traumą, po kurios gėdijasi savo kūno, jai reikalingos korekcinės operacijos.

„Dabar matau, kas iš tikrųjų slypėjo po bendrovės rinkodaros triukais, jaučiuosi apkvailinta. Niekada nebetikėsiu tokiomis klinikomis. Mano kūnas buvo subjaurotas, sunku jį matyti kiekvieną dieną. Vis dar negaliu patikėti, jog tokie dalykai įmanomi. Jų veiklos niekas nereglamentuoja“, - piktinasi nukentėjusi britė.

„Ryžtis plastinėms operacijoms užsienyje didelė rizika. Bendrovių pardavimo taktikos tokios paveikios, jog žmonės patiki jų specialistų kvalifikacija, nors iš tikrųjų to niekaip negalima patikrinti“, - teigia buvęs Britų plastikos chirurgų asociacijos vadovas Migelis Marceris.

Net ir tada, kai po pilvo sienos korekcijos iš žaizdos pradėjo sunktis skystis, moteris nesiliovė tikėti lenkų gydytojais. Klinikoje jai tvirtino, jog tai normalu, profesionalų pagalbos jai nereikia – britė patikėjo. Ir vėliau grįžo antrai operacijai. Tačiau sausį suplanuota krūtų pakėlimo operacija baigėsi dar tragiškiau – jai buvo atlikta krūtų mažinimo operacija.

Skelbiama, kad konsultacija dėl procedūrų vykusi tik operacijos išvakarėse Lenkijoje, kai britei per vertėją gydytojas abstrakčiai paaiškino, kas bus atliekama ir kokia rizika. Operacijai moteris užsiregistravo internetu – paštu nusiuntusi chirurgui savo nuotraukas.
Pilvo sienelės korekcijai už 2810 svarų (11 tūkst. 246 Lt) moteris ryžosi po 2011 metais atliktos skrandžio perrišimo operacijos - buvo netekusi 30 kilogramų.

„Labai džiaugiausi sulieknėjusi, tačiau odos perteklius atrodė dar baisiau nei riebalai, negalėjau į save žiūrėti. Britanijoje procedūra labai brangi, todėl ėmiau ieškoti užsienyje – taip ir radau „Secret Surgery“. Maniau, kad viskas bus gerai“, - sako britė.

2012 metų sausį moteris sumokėjo 850 svarų (3401 Lt) registracijos mokestį klinikos savininkei – jie padengė kelionės ir apgyvendinimo išlaidas. Į Vroclavą britė atvyko rugpjūčio 22 dieną. Tada sumokėjo 1960 svarų (7844 Lt) už po dviejų dienų planuotą operaciją.

„Procedūra vyko sklandžiai. Tik namuose nuėmusi tvarstį pastebėjau, jog prie siūlių yra nemenkas šašas. Po trijų savaičių jis nukrito ir atsivėrė skylė. Ji didėjo ir didėjo, kol tapo 50 centų monetos skersmens“, - pasakoja apgauta britė.

Moteris labai sunerimo, žaizdos nuotraukas persiuntė klinikos vertėjai – su ja daugiausia ir bendravo, tačiau vertėja patikino, jog nėra dėl ko jaudintis.

„Esą taip mano organizmas reaguoja į siūles. Liepė dezinfekuoti ir nešlapinti. Prireikė trijų mėnesių, kol žaizda užsitraukė, tačiau ji vis šlapiuoja“, - skundžiasi britė.

Po pilvo sienelės rekonstrukcijos praėjus mėnesiui moteris sumokėjo 850 svarų (3401 Lt) už krūtų pakėlimo operaciją, kuri buvo suplanuota gruodžiui. Nepaisant po pirmosios operacijos kilusių problemų, britė sustoti nepanoro. Gruodį atvykusi į Lenkiją, moteris buvo šokiruota to, ką išgirdo iš chirurgo.

„Jis sakė nuimsiąs ir vėl uždėsiąs spenelius. Siaubingai išsigandau, bet jau buvau sumokėjusi, tad negalėjau atsisakyti“, - teisinasi moteris.

Kitą dieną prieš pat operaciją procedūra buvo atšaukta – šoktelėjo pacientės kraujospūdis. Chirurgas liepė gerti vaistus ir po dviejų savaičių grįžti. Ji grįžo, nors už atšauktą operaciją pinigai jai grąžinti nebuvo. Teko mokėti dar kartą.

„Po operacijos buvau visai rami, nes žinojau, ko tikėtis. Tačiau pabudusi pažiūrėjau žemyn ir pamaniau „O Dieve“ – mano speneliai atrodė atsidūrę siaubingai aukštai“, - pasakoja moteris.

„Kai pirmą kartą po operacijos pamačiau savo krūtis, siaubingai išsigandau – jų forma buvo labai keista, jos buvo plokščios. Viduje nieko nelikę, o aš juk tikėjausi tobulų krūtų, kaip nuotraukose. Kalbėjau apie savo nerimą, bet mane ramino, kad sugijus viskas bus gerai“, - prisimena pacientė.

Moteris susisiekė su „Secret Surgery“ pacientų priežiūros skyriumi, išsakė savo nuogąstavimus. Bendrovė patikino, jog dar per anksti nerimauti. Iš tikrųjų kiekvieną savaitę krūtys atrodė vis baisiau.

Britė kliniką nuolat atakavo krūtų nuotraukomis, jai vis atrašydavo, jog rezultatas geras, esą taip turi būti. Neapsikentusi J. Jonigk kreipėsi į plastikos chirurgą Shivramą Singhą, kuris pareiškė, jog rezultatas jam labiau primena krūtų mažinimo, o ne pakėlimo procedūrą.

Klinika Lenkijoje ir toliau teigia, jog tai buvusi krūtų pakėlimo operacija. Netrukus „Secret Surgery“ blokavo J. Jonigk savo paskyroje „Facebook“. Moteris susisiekė su jos vadove ir paklausė, kodėl taip nutiko. Mainais ji gavo grasinantį vadovės motinos laišką, kuriame pastaroji žadėjo išžudyti jos vaikus.

Britei paprašius kompensacijos už patirtas išlaidas, jai pasiūlyti tik 400 svarų (1600 lt) – ir tik mainais už pažadą nebendrauti su žiniasklaida. Nuvilta pacientė neketina tylėti.

„Secret Surgery“ atsakas

„Secret Surgery“ neigia britės metamus kaltinimus, neigia bet kokią atsakomybę ir tvirtina, jog sutartimi įsipareigojo tik pasirūpinti kelione ir tarpininkauti organizuojant priežiūrą ligoninėje. Paklausta apie atšauktą operaciją, klinikos atstovė sakė, jog „pacientės sveikatos būklės“ nei ligoninė, nei „Secret Surgery“ numatyti negalėjo.

Esą krūtų plastinė operacija neturi nieko bendro su „Secret Surgery“, nėra jokios sutarties. Visi skundai turi būti skiriami specialistams, atlikusiems operaciją.


Medicinos seselių kompetencija

„Secret Surgery“ klinikoje dirbančios seselės taip prastai kalba angliškai, jog bendrovės vadovai svarsto galimybę joms padėti: su pacientais bendrauti jos galės specialių kortelių pagalba. Pacientų bus paprašyta tiesiog parodyti į reikiamą kortelę: pavyzdžiui, noriu į tualetą, arba pakvieskite gydytoją.

Nauji Britų plastikos chirurgų asociacijos duomenys atskleidžia, jog užsienyje atliktų grožio procedūrų rizika didesnė net 60 proc. Dažniausiai taip nutinka dėl prastos priežiūros po operacijos arba tiesiog netinkamai atliktų procedūrų. Kiekvienais metais, suvilioti mažesnių kainų, į užsienį gražintis vien iš Jungtinės Karalystės vyksta daugiau nei 25 tūkst. žmonių.

M. Marceris pripažįsta, jog Jungtinėje Karalystėje grožio klinikų darbo praktiškai niekas nekontroliuoja. Sureguliuoti situaciją užsienyje dar sunkiau. Komplikacijos ištinka vienu iš 25 atvejų. Vykstant gražintis į užsienį, situacija dar liūdnesnė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)