Respublikinės Klaipėdos ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojos Tuberkuliozės filialui pulmonologės Virginijos Daukšienės teigimu, pastaruoju metu iš tiesų sulaukiama daugiau besikreipiančių gyventojų dėl radiologinio ištyrimo tuberkuliozei nustatyti.

Šeimos gydytojai daugiau pacientų siunčia ir gydytojų pulmonologų konsultacijoms. Atlikus tyrimus paaiškėja, kad dalis klaipėdiečių išties serga tuberkulioze.

V.Daukšienė paaiškino, kad daugiau naujų atvejų išaiškinama ne tiek dėl paties gripo, kiek dėl dažnesnių pacientų apsilankymų pas gydytoją, dažniau atliekamų tyrimų.

Pastebima, kad siaučiant virusinėms infekcijoms atliekama daugiau krūtinės ląstos tyrimų. Todėl daugiau aptinkama ir tuberkuliozės atvejų.

Dalis žmonių, susirgę gripu ar kita virusine infekcija, būna priversti apsilankyti pas šeimos gydytoją, nors jau iki tol skųsdavosi tam tikrais negalavimais.

Kaip paaiškėja po pokalbių su pacientais, dalis jų ir toliau būtų nekreipę dėmesio į tam tikrus požymius ir nesikreipę į gydytoją, jeigu ne virusinė infekcija.

Silpnina imunitetą

Pasak gydytojos pulmonologės, užsikrėtęs tuberkulioze žmogus iš pradžių nejaučia jokių požymių. Tačiau net jiems pasireiškus numoja ranka. Tad ligos palikti pakitimai aptinkami tik atlikus tyrimus.

Tuberkuliozės diagnostiką apsunkina ir tai, kad iš pradžių vargina bendri sveikatos negalavimai: silpnumas, užsitęsęs kosulys, pablogėjęs apetitas, pakilusi neaukšta temperatūra, šaltkrėtis.

Sergančio tuberkulioze žmogaus pasiteiravus, kiek laiko jis kosti, dažniausiai nuskamba atsakymas: „Keli mėnesiai“. Nekreipti dėmesio į šį požymį dažniau linkę rūkaliai.

Ilgametę patirtį turinti gydytoja pulmonologė Zofija Tikuišienė atkreipė dėmesį, kad gripas silpnina imunitetą. Tad neatmetama galimybė, kad naujų tuberkuliozės atvejų gali padaugėti dėl palankesnių sąlygų jai pasireikšti.

„Jei gripu ar virusine infekcija persirgęs žmogus nepasirūpins sveikesne gyvensena ir paklius į aplinką, kur yra sergančiųjų tuberkulioze, jis gali užsikrėsti“, – įspėjo Z.Tikuišienė.

Gydytoja pastebi, kad žmonės neretai dėl tuberkuliozės kreipiasi pavėluotai, tad nustatoma gana nemažai uždelstų atvejų.

Sergamumas išaugo

Pastaruosius kelerius metus situacija dėl sergamumo tuberkulioze uostamiestyje beveik nesikeičia. Nors šiemet sergamumas yra didesnis nei pernai.

Kaip paaiškino V.Daukšienė, taip nutiko dėl sumažėjusio gyventojų skaičiaus. Mat sergamumo tuberkulioze rodiklis skaičiuojamas pagal ligos atvejus, tenkančius 100 tūkst. gyventojų.

Prieš porą metų Klaipėdoje tuberkuliozė buvo nustatyta 91 gyventojui, o pernai – vienu klaipėdiečiu daugiau. Nerimą specialistams kelia tai, kad tuberkuliozė tampa vis atsparesnė vaistams.