Viskas labai paprasta: jums tereikia mažos lėkštės ir laikytis maždaug 5 metrų atstumo nuo vaišėmis nukrauto stalo, pataria mitybos specialistai.

Kaip skelbia „The Daily Mail“, nuo šiol švediškas stalas nebebus baisiausiu dietos besilaikančių žmonių košmaru – tereikia žinoti kelias paprastas taisykles.

Kornelio universiteto Niujorke mokslų daktaras Brianas Wansinkas sako, jog dietos besilaikantys asmenys prie švediško stalo turėtų neštis mažą lėkštutę ir atidžiai apžiūrėti visą vaišių stalą – tik tada rinktis, ką dėti į lėkštę, ir ragauti.

Specialistas pastebi, jog švedišką stalą neretai renkasi daug lieknų žmonių, tad jis nusprendė išsiaiškinti, kaip jie elgiasi prie stalo.

Jis pasiuntė 30 stebėtojų prižiūrėti 300 žmonių 22-ose tokias vaišes už tam tikrą fiksuotą mokestį siūlančiose kavinėse visoje Amerikoje.

Kaip skelbia „HeathDay“, stebėtojai tyrimo metu kreipė dėmesį į žmonių kūno masės indeksą (KMI) ir žiūrėjo, ko ir kiek jie valgo.

Taigi buvo stebima, kokiu atstumu nuo vaišių stalo jie sėdasi valgo su peiliu ir šakute ar lazdelėmis, kiek kartų eina prie stalo prisipildyti lėkštės.

B. Wansinkas teigia: „Liekni žmonės linkę eiti į maisto žvalgybą. Jie dažniausiai ieško geriausio pasirinkimo ir tik jį radę krauna į lėkštę.

Antsvorio turintys amerikiečiai tiesiog ima lėkštę ir krauna į ją viską iš eilės, neužduodami sau klausimo „Ar aš tikrai to noriu? Taip ar ne?“‘.

Stebėtojai taip pat išsiaiškino, jog liekni valgytojai net septynis kartus labiau linkę rinktis mažesnes lėkštes.

Taip pat pastebėta, jog antsvorio turintys žmonės dažniausiai sėdasi arčiau vaišių stalo ir maistą kramto trumpiau.

„Įdomiausia tai, jog tokius sprendimus žmonės priima nesąmoningai. Laikui bėgant tai tampa įpročiais“, - sako B. Wansinkas.

Specialistai visai neseniai suskaičiavo, jog Amerikoje viešojo maitinimo įstaigose, siūlančiose švedišką stalą, besimaitinantys britai per dviejų savaičių atostogas vidutiniškai priauga 3,6 kilogramo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)