Nors ekologiški pomidorai ir mažesni, juose daugiau vitamino C ir organinių junginių, padedančių kovoti su chroniškomis ligomis.

Priežastis, kodėl įprasti ir ekologiški pomidorai skiriasi savo nauda žmogaus sveikatai, gana paprasta – pastarieji auginami sveikiau ir patiria daugiau streso.

Dažniausiai, auginant pomidorus įprastu būdu, naudojami pesticidai ir cheminės trąšos. Ekologiškuose ūkiuose auginami pomidorai priversti patys savimi rūpintis, atlaikyti kenkėjų keliamą pavojų.

Stresas, kurį neišvengiamai patiria ekologiškuose ūkiuose auginami pomidorai, skatina sveikatai naudingų medžiagų gamybą, tvirtina mokslininkai.

Naujausio mokslininkų tyrimo rezultatai skelbiami leidinyje „Public Library of Science ONE“. Specialistai tikina, jog, apsunkinant gyvenimo sąlygas komerciniais tikslais augintoms daržovėms ir vaisiams, galima bent iš dalies pagerinti jų kokybę.

Mokslininkai jau seniai nesutaria, ar ekologiški vaisiai ir daržovės iš tikrųjų sveikesni ir naudingesni mūsų sveikatai, tad verti už juos mokėti daugiau, ar tai tėra mitas.

Praeitais metais buvo atlikta visų šia tema vykdytų tyrimų rezultatų apžvalga. Paaiškėjo, jog ekologiški vaisiai ir daržovės gali būti skanesni, tačiau įrodymų, jog jų maistinė vertė yra didesnė, rasta nebuvo.

Organizacija „Soil Association“, sukritikavusi mokslininkų atliktą apžvalgą, tvirtina: ekologiškuose ūkiuose užauginti vaisiai ir daržovės saugo ne tik gamtą, bet ir stiprina žmonių sveikatą.

Naujausio tyrimo metu mokslininkai lygino pomidorų, augintų tradiciniuose ir ekologiškuose ūkiuose Brazilijoje, kokybę.

Buvo paimti šių daržovių mėginiai iš trisdešimties ūkių, atlikta išsami analizė.

Paaiškėjo, jog ekologiškuose ūkiuose auginti pomidorai buvo 40 proc. mažesni nei įprastai auginti. Nepaisant dydžio skirtumo, mažyliuose aptikta net 57 proc. daugiau vitamino C. Be to, sunokusiose daržovėse buvo net dvigubai daugiau fenolio junginių nei įprastai augintose.

Augaliniai fenoliai, pavyzdžiui, flavanoidai – junginiai, atsakingi už sveikatai naudingas daugelio vaisių ir daržovių savybes. Būtent jie padeda organizmui kovoti su oksidatyviniu stresu – cheminės žalos žmogaus organizmui forma, siejama su tokiomis chroniškomis ligomis kaip širdies negalavimai, vėžys ar demencija.

Pomidoruose esantis flavanoidas likopenas, kaip atskleidė mokslininkai, sumažina prostatos vėžio riziką ir stabdo auglių atsiradimo procesus.

Ekologiškuose ūkiuose užauginti pomidorai, kurios tyrė Brazilijos mokslininkai, buvo tręšiami mėšlu ir daržovių kompostu, tačiau nepurkšti pesticidais. Įprastomis sąlygomis auginti pomidorai buvo tręšti cheminėmis trąšomis ir purkšti pesticidais.
Su stresu siejamas enzimas PAL ekologiškuose pomidoruose veikia net dvigubai intensyviau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)