Mankštinimasis dviračiu yra “efektyvi ir pigi ligos terapija”, - teigia vienas mokslininkas.

Apytikriai 120 tūkst. britų serga Parkinsono liga, kuri pasireiškia drebuliu, kalbėjimo sutrikimais ir laipsnišku kūno judesių sulėtėjimu.

Ligai progresuojant, gali būti paveikta kalba ir pusiausvyra, o kai kurie ligoniai tampa pririšti prie invalido vežimėlio.

Tarp žinomų žmonių, sergančių šia liga, yra ir Muhammadas Ali.

JAV neuromokslininkas Jay Albertsas pradėjo tyrimą po to, kai pastebėjo savo bičiulės, Parkinsonu sergančios ligonės, pagerėjimą po tolimos išvykos po Ajovą.

„Duomenys buvo įdomūs. Aš greičiau myniau pedalus, o tai privertė ją padaryti taip pat. Ji pajuto viršutinių galūnių funkcionavimo pagerėjimą, taigi mes pradėjome ieškoti galimai tam įtakos turėjusio mechanizmo“, - sakė J. Albertsas iš Klivlando klinikos tyrimų instituto Ohajuje.

Savo tyrime jis atliko nemažai 26 Parkinsonu sergančių ligonių, kurie du mėnesius mankštinosi dviračiais tris kartus per savaitę, smegenų skenavimų.

Kai kurie mynė pedalus savo pačių pasirinktu tempu, o kiti vykdė „dirbtinio tempo“ važiavimą dviračiu, kurio metu jie buvo priversti greičiau minti pedalus dėl motorų, pritaisytų prie jų dviračių.

Skaitytuvai atskleidė, kad pedalų mynimas, ypač energingas, pagerino sąryšius tarp smegenų sričių, susijusių su judėjimu – taip svarstė kasmetinis Šiaurės Amerikos radiologų draugijos susitikimas Čikagoje.

„Rezultatai rodo, kad dirbtinio tempo mankštinimasis dviračiu yra efektyvi ir pigi Parkinsono ligos terapija“, - sakė tyrėjas Ch. Shahas, taip pat esantis iš Klivlendo klinikos.

Mokslininkai dabar tyrinėja, kaip sekasi ligoniams, besimankštinantiems dviračiais namuose. Jie taip pat nori pažiūrėti, ar kitos mankštinimosi formos, tokios kaip plaukimas ir irklavimas, turi panašų poveikį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)