Kodėl susiklostė tokia situacija, kokie yra viešai skelbiamos su COVID-19 ligos rodikliais susijusios statistikos pokyčiai, ketvirtadienį nuotolinėje spaudos konferencijoje aiškino sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, Lietuvos statistikos departamento (LSD) vadovė dr. Jūratė Petrauskienė ir šio departamento duomenų analitikas Jonas Bačelis.

Pasitelks naujus rodiklius

Kaip pastebėjo A. Dulkys, nuo ketvirtadienio keičiasi statistinė ataskaita. Pasak ministro, ji leis daugiau suprasti apie COVID-19 sergamumą, mirtis nuo šios infekcijos bei testavimą.

„Kaip pavyzdį galėčiau išskirti perteklinių mirčių klausimą, kuris dabar galės būti vertinamas pasitelkiant naujus rodiklius.

Norėčiau pabrėžti 3 svarbius aspektus. Pirma, tai yra sergančiųjų skaičius. Deja, deklaruotas e.sveikatoje bendras sergančiųjų skaičius niekada nebuvo tikslus.

Nuo šiol Statistikos departamentas šalia sergančiųjų skaičiaus visada pateiks ir statistinį šio rodiklio skaičiavimą. Šis rodiklis nėra ir nebuvo naudojamas, priimant sprendimus Vyriausybėje, susijusius su galimais karantino pokyčiais“, – pažymėjo A. Dulkys.

Koronaviruso gydymas Kauno klinikose

Taip pat A. Dulkys atkreipė dėmesį, kad karantino ribojimo plane naudojami kiti 2 rodikliai, kuriais remiantis palaipsniui bus atliekami karantino keitimai, tiek nacionaliniu, tiek savivaldybių mastu.

„Pirmasis rodiklis yra ne sergamumo, bet naujų atvejų skaičius, tenkantis per 14 dienų 100 tūkstančių gyventojų. O antrasis rodiklis yra teigiamų diagnostinių tyrimų dalis nuo visų atliekamų tyrimų per 7 dienas. Ir tada, atsižvelgiant į plano A, B, C, D rodiklių intervalus, nuo šiandien atitinkamai pasikeitė ir savivaldybių spalvinės zonos žemėlapyje“, – kalbėjo ministras ir pridūrė, kad šiuo metu esame C dalyje.

Trečias aspektas, kurį pristatė ministras, yra testavimo apimčių plėtimas. Pasak A. Dulkio, šiuo metu džiugina tai, kad mažėja sergančių ir simptomus jaučiančių asmenų skaičius. Dėl to ir testuojama mažiau asmenų.

Pasak A. Dulkio, dėl to profilaktiškai galima pradėti testuoti daugiau asmenų. Taip pat ministras kvietė visus, kurie ruošiasi sugrįžti į darbą, testuotis. Nuo šiol Statistikos departamento duomenys rodys, kiek asmenų atlieka COVID-19 tyrimus, kokiu metodu tai daro ir kokius rezultatus gauname.

Duomenis skelbs didesne apimtimi


J. Petrauskienė žadėjo, kad nuo šiol COVID-19 duomenys bus skelbiami didesne apimtimi.

„Kai perėmėme šių rodiklių skelbimą, daugelį jų revizavome, grįžome prie pirminio šaltinio, daugeliu atveju prie e.sveikatos. […]

Tik 4 epidemiologiniai rodikliai imami iš NVSC. Jie bus kasdien siunčiami žiniasklaidai ir atnaujinami Statistikos departamente, automatiškai atnaujinamos švieslentės bei pateikiami atvirųjų duomenų formatu“, – sakė J. Petrauskienė.

Buvo įvesta ir 3 mirčių nuo COVID-19 apibrėžimus: siauriausia ir naudota iki šiol kaip pagrindinė mirties priežastis yra COVID-19 liga; platesnė – kai ne pagrindinė, bet viena iš priežasčių yra COVID-19 liga; plačiausia – visi turėję COVID-19 diagnozę ir mirę per 28 dienas.

„Revizavę rodiklius pamatėme, kad yra tokių atvejų, kai žmogus pasveiko, bet tokio įrašo nėra e.sveikatos sistemoje. Todėl pritaikę tam tikras logines taisykles pateikėme ir sergančiųjų bei pasveikusiųjų skaičius. Švieslentėse taip pat tą galime matyti“, – sakė J. Petrauskienė.

Pokyčių žada ir daugiau

Koronaviruso gydymas Kauno klinikose

A. Dulkys pripažino, kad COVID-19 statistika Lietuvoje buvo tvarkoma prastai, tačiau pagrindiniai rodikliai, pagal kuriuos buvo priimami sprendimai, tai yra naujų atvejų, teigiamų atvejų skaičiai buvo patikimi, nes paimti iš pirminių šaltinių.

„Manau, kad mūsų kelionė statistikos tvarkyme nesibaigia, man atrodo, gyvenimas taip ir dėlios, kaip tik praktikoje naudosime kažkokius dalykus, taip ir gali paaiškėti papildomų aspektų.

Mes taip pat kreipėmės ir į šeimos gydytojus su prašymu, kad reikėtų jiems uždaryti savo kortelėje jau žinomus pasveikimo atvejus. Taip pat su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru bandome daryti tam tikrus pokyčius“, – teigė ministras.

Pasak A. Dulkio, reikėtų nepainioti vakcinavimo tikslų ir realių galimybių.

„Mūsų šiuo metu viešai skelbiami vakcinavimo grafikai, kurie yra sudaryti pagal faktus, pagal oficialiai žinomą informaciją, deja, šie grafikai dabar nerodo tokios galimybės, kad vasarą pasieksime šį tikslą. Bet, jei atkreipsite dėmesį, tie grafikai po truputį keičiasi, turi net tam tikro pozityvo, galimybės slenkasi į ankstesnius mėnesius. Manau, kad padidėjusį vakcinavimą pamatysime ir kovo, ir balandžio, ir gegužės mėnesiais“, – kalbėjo ministras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (207)