Kai kurių savivaldybių merai skelbia apie jiems klausimų sukėlusią COVID-19 sergamumo statistiką – manoma, kad nemaža dalis šiuo metu vis dar sergančiais formaliai laikomų gyventojų iš tiesų jau yra pasveikę, mat liga jiems buvo patvirtinta dar pernai.

Kretingos rajono meras Antanas Kalnius daro prielaidą, kad rajone tokių asmenų gali būti net apie 200, o dėl susiklosčiusios situacijos kaltina nesklandžiai dirbančias elektronines sistemas. Panaši situacija – ir Širvintose.

Kiek anksčiau apie netikslumus prabilusi Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė teigė, jog COVID-19 šiuo metu sergančiųjų statistikos pokyčiai Širvintų rajono savivaldybėje akivaizdūs.

„Penktadienį pas mus bendroje sistemoje buvo 146, NVSC sąraše buvo 115 ar 116, o dabar realiai, jau paėmus ir šios dienos susirgusįjį, yra 23 sergantys žmonės. Penktadienį pas mus 4 susirgo, tai jie įeina į tuos 23, šeštadienį, sekmadienį ir pirmadienį buvo daryta nemažai testų, bet nebuvo nė vieno sergančio, o šiandien iš ryto gavome informaciją – 1 sergantis“, – dėstė Širvintų rajono savivaldybės merė Ž. Pinskuvienė.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) pranešė, kad, patikrinus kai kuriuos įtarimų dėl ligos trukmės sukėlusius atvejus, aptikta iš tiesų jau pasveikusių, bet formaliai sirgusiais laikytų asmenų.

„NVSC nediagnozuoja COVID-19 ligos, taip pat negali patvirtinti mirties ar pasveikimo fakto. Tai yra gydytojų kompetencija. Tai reiškia, kad ligos eigą prižiūrintis gydytojas, įvertinęs kliniką, t. y. žmogaus jaučiamus simptomus, taip pat pasveikimą reglamentuojančius teisės aktus, t. y. kada priklausomai nuo ligos formos žmogus gali būti laikomas pasveikusiu, gali patvirtinti pasveikimo faktą ir tai pažymėti žmogaus sveikatos istorijoje“, – dėstė NVSC atstovė Justina Petravičienė.

Širvintų ligoninės direktoriaus pavaduotoja ekonomikai ir ūkiui Elona Pečiukaitienė teigė, kad šeimos gydytojas apie asmens, kuris buvo gydomas ligoninėje, pasveikimą sužinoti gali tik tuo atveju, jeigu tai praneša pats gyventojas. Automatiškai ši informacija ligonio šeimos gydytojui neperduodama.

Anot lrt.lt, Sveikatos apsaugos ministerijos vadovai sergančiųjų statistikos netikslumą komentuoti žada ketvirtadienį, kai pristatys ir naują sergančiųjų duomenų skaičiavimo sistemą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)