Medicinos paslaugų centras (Centers for Medicare and Medicaid Services) ketvirtadienį pareiškė, kad nuo šiol išplės šio vaisto kompensavimą, taip padidindamas jo prieinamumą maždaug milijonui žmonių, sergančių ankstyvosiomis ligos formomis, rašoma CNN.

„Šiandienos veiksmai – tai pirmas patvirtinimas, kad vaistas, skirtas Alzheimerio ligai, yra kliniškai naudingas. Tai yra saugus ir veiksmingas gydymas Alzheimerio liga sergantiems pacientams“, – pranešime teigė Teresa Buracchio, laikinai einanti FDA Vaistų vertinimo ir tyrimų centro Neuromokslų biuro direktorės pareigas.

Sausio mėnesį vaistų gamintojų „Eisai“ ir „Biogen“ vaistui „Leqembi“ buvo suteiktas pagreitintas patvirtinimas, remiantis įrodymais, kad jis šalina amiloido plokštelių sankaupas smegenyse, kurios yra susijusios su Alzheimerio liga. Tačiau dėl ankstesnio sprendimo dėl kompensavimo, šis vaistas nebuvo plačiai vartojamas. Jis kainuoja 26 500 JAV dolerių per metus.

Naujos eros pradžia

Vaistas buvo patvirtintas tik ankstyvosiomis Alzheimerio ligos formomis sergantiems žmonėms, t. y. tiems, kuriems yra lengvas pažinimo sutrikimas arba lengva demencija, ir kurių smegenyse patvirtintos amiloido plokštelės. Kolumbijos universiteto Irvingo medicinos centro neurologijos profesorius daktaras Lawrencas Honigas apskaičiavo, kad ši grupė sudaro maždaug šeštadalį iš daugiau kaip 6 mln. amerikiečių, kuriems šiuo metu diagnozuota Alzheimerio liga.

Pasak jo, žmonėms, sergantiems labiau pažengusiomis ligos formomis, vaistas gali būti nenaudingas, be to, jiems gali kilti didesnė rizika.

L. Honigas pažymėjo, kad net ir tiems, kuriems šis medikamentas gali būti naudingas, jis ligos nepagydo. 18 mėnesių trukusio klinikinio tyrimo metu buvo įrodyta, kad „Leqembi“ sulėtino pažintinių gebėjimų ir funkcijų mažėjimą 27 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją