Tai rodo, kaip greitai smegenys prisitaiko prie pasikeitusių aplinkybių. Šis fenomenas vadinamas smegenų plastiškumu. Jį patikrino, atlikę bandymą su 10 žmonių. Jie visi buvo dešiniarankiai ir susilaužė dešinę ranką. Praėjus dviem paroms po lūžio, dar neuždėjus gipso, jų smegenis nuskenavo.

Mokslininkai aiškinosi nervinių sistemų sistemos, kuri siunčia rankai signalus, būklę ir kairės rankos būklę. Tokius pačius tyrimus atliko po 16-os dienų, kai sulaužyta ranka tebebuvo sugipsuota.

Žinoma, kad smegenų žievės motorikos sritis kairėje pusėje siunčia signalus dešinei rankai. Kaip paaiškėjo, jei dešiniarankis nebesinaudoja dešine ranka, sumažėja minėtos smegenų dalies tankis. Be to, suplonėja ir nervinių struktūrų sistema, o kairę ranką kontroliuojančios smegenų žievės dalies tankis priešingai – padidėja. Tiesa, tai pasakytina apie premotorinę smegenų sritį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją